Страхотна идея за нещо вкусно

„Задушени наденички“ и „Бъркано хлебче“. Това е една вкусна идея за обяд или вечеря. Ето как се приготвя той:

Бъркано хлебче

2 ч.ч. брашно
20 г прясна мая
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. микс от семена
зехтин за намазване

Натрошете маята в купа, залейте я с водата и като разбърквате с пръсти добавяйте захарта, солта и около 2 лъжици брашно. Разбъркайте с телена бъркалка, докато стане гладка каша. Прибавете останалото брашно и семената. След това отново разбъркайте с ръце, докато се получи лепкаво тесто. Оставете го да втасва, докато удвои обема си. Поставете втасалото тесто в намазана със зехтин правоъгълна форма за кекс. Оставете го да втаса отново и го изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-30 минути.

Задушени наденички

8 сурови свински наденички
2 глави червен лук
2 бучки масло
1 с.л. мека кафява захар
3 стръка мащерка
150 г гъби печурки
2 с.л. балсамов оцет
200 мл червено вино
200 мл телешки бульон
сол и черен пипер
магданоз
зехтин или олио

За огретена:

1 скилидка чесън
масло за намазване
750 г картофи
500 г сварено червено цвекло
500 мл пълномаслена течна сметана
сол и черен пипер

Поръсете наденичките със сол и черен пипер. Сипете 1-2 с.л. зехтин в широк съд с огнеупорни дръжки и подредете наденичките в него. Запържете ги до златисто, от двете страни и ги извадете в чиния. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Разтопете бучка масло в същия съд и запържете лука в него. Посолете и разбъркайте. Добавете листенцата мащерка и захарта, разбъркайте и гответе 10-15 минути. Добавете разрязаните на четвъртинки гъби. След 2-3 минути добавете оцета. Подредете наденичките върху лука. Залейте с червено вино и оставете да заври. Поставете съда в предварително загрята фурна на 180 градуса за 18-20 минути.

За огретена сипете сметаната в тенджера и я затоплете. Обелете и нарежете на много тънки кръгчета картофите. Вареното цвекло също нарежете на тънки кръгчета. Обелете скилидка чесън и я смачкайте леко. Натъркайте с нея дъното и стените на дълбока тавичка. Намажете с масло тавичката. Наредете ред картофи, като застъпвате кръгчетата, поръсете със сол, след това подредете ред червено цвекло, посолете отново. Продължете да редите зеленчуците, като последният ред трябва да е от картофи. Залейте всичко с топлата сметана. Печете огретена в предварително загрята фурна на 180 градуса 1 час.


image0 (9K)