Страхуват ли се старите партии от проекта на Кирил Петков?

Страхуват ли се старите партии от проекта на Кирил Петков?

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Началото на нов политически проект обявиха бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Те категорично заявиха, че ще са участници в предстоящите избори, които са твърде скоро, за да бъде регистрирана партия.

„На два пъти през тази година се осъществява удар с таран срещу политическата система“, коментира пред БНР Радомир Чолаков от ГЕРБ. Според него първият такъв удар е бил с „партията ИТН, който не успя“. Чолаков смята, че „опасното е за българската политическа реалност, не за нас“.

Той изтъкна, че партиите в класическия смисъл са част от гражданското общество и концентрират обществена енергия за идеи и реформи.

„Ние сякаш забравихме за това. И се чудя защо последно време се забавляваме и изпитваме удоволствие от идеите за създаване на параполитически проекти, които трябва да ударят старата политическа система на базата не неясни връзки между членовете, неясно финансиране и идеология“, каза той. Чолаков не изключи самите партии да са виновни за възникването на такива проекти.

За Асен Василев представителят на ГЕРБ каза, че се „движи в сянката на първия и няма самостоятелно политическо тегло“.

Той отправи критика към Кирил Петков, като заяви, че бившият министър е обещал, но не е отпуснал помощи за малките фирми заради пандемията.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви, че не вярва новата формация да отвлече избиратели от социалистите, тъй като Петков и Василев са десни хора.

„Опитът за бракониерстване в нашата партия, все пак БСП е партия със силно чувство за самосъхранение, обикновено има обратен ефект. По-скоро трябва да се притесняват колегите от „Демократична България“, каза още Мирчев пред БНР.

„Когато някой Ви разказва, че няма ляво, няма дясно, това значи, че той седи най-отдясно от всички и неравенството в обществото ще се задълбочава“, твърди социалистът. Не може с десни мерки да правим леви политики, допълни той.
Той коментира информацията, че Кирил Петков се е срещал с лидера на  „Екогласност“ Емил Георгиев с цел опит за покана за мандатоносителство, като заяви, че това е „бракониерство“.

Когато казваш, че ти си новият морал, трябва да се държиш морално, заяви той.

Според него привличането на „Екогласност“ би създало сериозни затруднения за социалистите предвид необходимостта от пререгистрация на коалицията точно преди изборите. „Говорим за една мръсна игра под масата“, заяви Мирчев.

Той призова президента Румен Радев да се разграничи от информациите, че човек от неговата администрация е подпомагал тези ходове.

„През времето на 46-ото НС установихме, че сме единомишленици с Кирил Петков и Асен Василев по основните теми, като например борбата с корупцията. Готови сме на взаимодействие“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

По думите му от партията са имали неформални контакти с Петков и Василев, докато са били министри, но не и официални разговори за проекта им. Той отрече от ДБ да са канили Петков и Василев в листите.

„Ако смятат, че трябва да имат собствен политически проект, това е тяхно право. За да им предложим места в листата, те трябва да ни бъдат коалиционен партньор“, каза той.

„Много е важно да работим за това в следващото НС да се създаде консистентно мнозинство от единомишленици, което да излъчи правителство. Разбира се, има риск от раздробяване на парламентарното пространство от нови субекти”, поясни Атанасов.

Той призова за концентрация и събиране на силите, които искат промяна, ако може преди изборите, ако не – след изборите.

„Искам да акцентирам върху много важни неща, които останаха встрани. Корпорацията „ГЕРБ” е на власт. Това е пагубно за държавата. От „Демократична България“ заявихме преди 4 години, че основната ни задача е да демонтираме Борисовата държава. Трябва ни мнозинство, което да излъчи правителство на промяната, което да извърши този демонтаж, колкото и грубо да звучи”, каза още Атанас Атанасов.

Атанасов коментира още: „От „Има такъв народ” можеха да съставят правителство, но сякаш не искаха. БСП много искаха, но изначално беше ясно, че не можеха да го направят“.

Трябва да се намери платформа, за да бъде отстранена корпорацията ГЕРБ-ДПС от власт, заяви той.

Президентските избори

Радомир Чолаков не посочи кой ще е кандидатът за президент на ГЕРБ, но коментира, че президентът трябва да бъде миротворец и медиатор.

Стоян Мирчев заяви, че очаква номинации от червените партийни структура за двойката – Радев-Йотова, като при БСП номинирането върви отдолу нагоре. Той очаква и „номинации и на други хора“.

Според Атанас Атанасов синята формация има три варианта за явяване на президентски избори и те ще оповестят решението си, когато изберат един от тези варианти. Проблемът е в това, че дясноцентристките сили са разцепени заради ГЕРБ, а немалка част от десните избиратели според социолозите биха гласували на първи тур за Радев, заяви Атанасов.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)