Страх и ужас след земетресенията в Гърция и Турция: 27 са загинали, над 800 – ранените

27 души са загинали при мощното земетресение, което разтърси Турция и Гърция в петък. Ранените са повече от 800. Трусът със сила 7 по Рихтер срути най-малко 20 сгради в Измир и нанесе щети на гръцкия остров Самос. Спасителни екипи са измъкнали близо 100 души от развалините.

Рано тази сутрин в Измир кацнаха 8 самолета на турските военновъздушни сили, за да помогнат в спасителната акция, която продължава вече над 12 часа. Много хора прекараха нощта на улицата от страх, че опустошителното земетресение може да се повтори. В събота сутрин беше регистриран силен вторичен трус със сила 4,4 по Рихтер. По последни данни земетресението е продължило 15 секунди.

Жертви и стотици ранени след зверското земетресение в Турция и Гърция

Жителите на Измир все още не могат да се отърсят от преживения ужас.

Мнозина не знаят какво бъдеще ги очаква. Не знаят и съдбата на най-близките си.

Вторичните трусове, които продължиха през цялата изминала нощ, уплашиха хората и ги принудиха да останат за през нощта в паркове и на други открити места. Много от тях са взели храна, вода и одеала, тъй като не са сигурни дали и кога ще могат да се върнат по домовете си.

В една от рухналите сгради в Измир спасителните екипи откриха котка, заклещена под отломките. След дълги опити да я извадят екипът най-накрая успя да измъкне котарака. Той е невредим, става ясно от кадрите на турската агенция за борба с бедствията.

Бойко Борисов: България е готова да окаже помощ и съдействие на Гърция и Турция

Съболезнования към близките на загиналите и ранените поднесоха Бойко Борисов и Румен Радев. Във Facebook профила си премиерът изрази солидарност към народите на Гърция и Турция. Той заяви готовност страната ни да окаже помощ и съдействие. Подчертава, че като съседи, сме длъжни да си помагаме. Държавният глава Румен Радев пожела бързо възстановяване на пострадалите при природното бедствие.

kanal3.bg

 


image0 (9K)