Студенти от АМТИИ предлагат икономически мерки за творците

Възможни решения за противодействие на икономическите последици от пандемията от COVID-19 в областта на изкуството, предлагат студенти по Артмениджмънт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив /АМТИИ/.

Те обобщиха конкретни предложения по време на онлайн обучението с проф. Емилия Константинова, преподавател в Академията. Проф. Константинова бе реално първата в страната, която проведе дистанционно уроци буквално часове след въвеждането на извънредното положение, ден преди да влезе в сила заповедта на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за преустановяване на учебните занятия. „Много преди да се стигне до извънредните мерки, ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шикерджиева – Новак вече беше започнала създаването на облачна система“, съобщи в предаването „Линия Култура“ на БНТ 2 проф. д-р Константинова. Оказва се, че далновидността на ректора е решаваща при сегашната ситуация. С онлайн обучението на студентите, въпреки разнообразието от различни видове изкуства /музика, пеене, танци, изобразително изкуство, дизайн, фотография/, успешно продължава по програма учебният процес.

Предложенията за икономически мерки, отнасящи се за частните арт организации и творците със свободни професии, дискутират и анализират именно по време на онлайн обучението студентите на проф. Константинова. Има определени специфики в сектор „Изкуство и култура“, произтичащи от свободните професии – много творци нямат конкретно работно място, фиксирано работно време, липса на трудов договор, самоосигуряващи се са. Секторът е на 8-мо място по добавена стойност в българската икономика, приблизително 4,6% по БВП. Близо 95 000 са заетите в област „Изкуство и култура“, 2/3 са независими творци или самоосигуряващи се лица.
Решенията в помощ на творците, коментирани от студентите, включват два важни аспекта – пропуснати ползи от направени разходи за концерти, представления, изложби, проектни дейности и др. и неизвестния фактор – периода на извънредно положение.
„Колкото да бяха разнопосочни в своите приоритети студентите бяха единодушни, че на първо място е запазването на човешкия живот и правителство взе изключително навременни мерки“, казва проф. Константинова. Тя подчертава, че арторганизациите в частния сектор са в малкия и средния бизнес или самоосигуряващи се лица, чиято обща цел в този момент е ОЦЕЛЯВАНЕТО. Преподавател и студенти акцентират, че за това се изисква солидарност, обединение на творци и арторганизации, помощ и защита от страна на държавата! Наблюдава се огромна подкрепа от страна на лоялната публика към творците и хората, които създават изкуство. Много от тях не връщат закупените билети и са заявили, че ще чакат времето, когато ще имат физическата възможност да посетят дадена постановка, например.
Студентите извеждат конкретни възможни решения за подпомагане и защита на изкуството и културата:
1. Увеличаване на бюджета на Министерството на културата. Екзистент минимумът на хората в областта на изкуството и културата трябва да бъде осигурен, защото много загубиха работните си места. Едни от първите стъпки трябва да са в посока пренасочване на средства от европейските фондове, за които ЕС даде възможност на държавите членки. Другата линия е създаване на програми, конкретно за творческа заетост на хора, загубили работните си места. Всъщност има механизми на държавно ниво и те трябва да се използват – например Структурния и Социалния фонд.
2. Общините също имат самостоятелност и публични финансови средства. В тази връзка те също се явяват двигател за справяне с кризата по места като запазят финансовите средства от общинските бюджети, отделени за изкуство и култура.
3. Намаляване лихвите по кредитите за арторганизации или тяхното опрощаване за най-засегнатите в периода на извънредното положение
4. Отсрочване на плащания
5. Замразяване на месечните осигуровки за самоосигуряващите се лица в периода на извънредното положение
6. Подходящи застрахователни пакети за организации от сектор изкуство и култура.

Няма нужда да се убеждаваме, колко важен и значим е секторът на изкуството и културата, в който работят армия от творци. Проблемът не може да се капсулира по отрасли, защото всички отрасли са взаимосвързани. А без изкуство и култура няма как нацията да е здрава и просперираща, подчертава проф. Емилия Константинова. Тя продължава да е със студентите през екрана на компютъра в галерия „Анастас“, а зад нея винаги стои картина на един от най-изявените български художници – Анастас Константинов. Това е вдъхновяващо за студентите и дори провокира творческото им мислене. Всъщност така е и при останалите преподаватели от АМТИИ, които до един са изтъкнати творци и интелектуалци.
Ръководството на АМТИИ- Пловдив напомня, че до 9 април желаещите кандидат-студенти могат да се запишат за безплатни онлайн консултации за всички специалности.


image0 (9K)