Студенти от Тракийския университет подредиха изложба „Илюстрация“

Студенти от втори и трети курс от специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ в Тракийски университет – Стара Загора подредиха изложба „Илюстрация“ в младежкия арт център в бившия синдикален дом, информира ЗАРАТА.

Тя е посветена на Деня на народните будители, а творбите на младите художници са олицетворение на тяхното артистично израстване по време на обучението им. В 60 платна са представени, както традиционни, така и дигитални илюстрации, в които оживяват познати и непознати приказни герои.

Основателят на специалността в Тракийския университет и техен преподавател доц. Ани Златева сподели, че се гордее с постиженията на студентите си: „Илюстрациите в изложбата са изключително професионални, те изглеждат като нарисувани, не от студенти, а от професионалисти в областта на илюстрацията, невероятни са. А това, което най-много ме радва, че много от тях са продължили да рисуват илюстрации, след като е приключил курсa им на обучение по илюстрация. Някои от тях рисуваха по различни текстове на автори, а други започнаха сами да създават истории и да ги илюстрират с текст и рисунки. Много от студентите развиват своите умения и имат изяви, не само тук – в региона, а създават познанства и клиенти по света и продават творбите си в интернет-пространството много успешно. Равносметката от създаването на специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ е, че всеки студент напредва в различна област – един е добър в едно, друг в друго, едни предпочитат традиционния начин на рисуване, други предпочитат дигиталното рисуване, а трети пък се съсредоточават само в сферата на запазения знак, на плаката, а не толкова в изящното изкуство. Хубавото е, че всеки определя мястото, в което е най-силен и се развива успешно там. Аз, като техен преподавател, се чувствам много удовлетворена от резултатите им – тръгнаха от нулата и стигнаха до ниво на един висок професионализъм.“

Изложбата, която ще остане до края на месеца, е изключително подходяща за деца, както и за издатели, които си търсят илюстратори.

Куратори на експозицията са преподаватели от специалността – гл. ас. Катя Тинева и ас. Петър Петров, които също са неотлъчна част от обучението на младите художници.


image0 (9K)