Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон, коментира германската агенция ДПА. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА, цитирана от „Дойче Веле“.

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

Още по темата

5 апр 2022 15:38

23

1 апр 2022 08:35

138

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: „Откъде Кипър ще ги вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат.“ Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще си бъде сама виновна за липсата на туристи, заяви Осадчий. И добави, че вместо в Кипър, руснаците ще идат да си харчат парите в Турция.

В предишни години една четвърт от туристите в Кипър бяха руснаци. „Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП“, предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис.

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. „Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците“, казва пред ДПА Мехмет Ислер от туристическото сдружение „Етик“. Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи – повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти „Antalya Homes“ казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)