СУ „Христо Смирненски“ участва в световния ден на числото Пи

С радиопредаване и мини флашмоб ученици от петите класове от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора под ръководството на г-жа Милена Динчева отбелязаха Международния ден на числото Пи, научи ЗАРАТА

Чрез тематичното радиопредаване петокласничките Красимира и Румяна запознаха учениците с интересни и любопитни факти свързани с „едно от най-загадъчните и магически числа в математиката, което може да бъде открито навсякъде в заобикалящия ни свят, известно още под името Лудолфовото число и Архимедовата константа“. Слушателите на ученическото радио разбраха още, че „числото Пи е безкрайна непериодична дроб, приблизително равна на 22/7 или 3,14.

Световният рекорд по неговото запомняне засега принадлежи на 60 годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 цифри след десетичната запетая“. Споменат бе и друг не по-малко любопитен факт – на датата 14 март, когато отбелязваме Деня на числото Пи, е роден великият физик Алберт Айнщайн.
След края на радиопредаването учениците заедно с директорът на училището г-жа Пенка Трандева и г-жа Милена Динчева си направиха снимка за спомен, държейки в ръцете си първите цифри от безкрайното число Пи.


image0 (9K)