Съвети за храненето по време на постите

Смисълът на постите – постигане на хармония между душата и тялото. Постите могат да станат повод  да обогатите еднообразното си меню и да се храните с вкусни и полезни продукти.

За да нямате здравословни проблеми като липса на енергия, сила и добро настроение, следвайте тези съвети за хранене по време на пости:

1. Не прекалявайте с тестените храни

Тестените храни са разрешени по време на пости, но не се изкушавайте да заместите месото или млечните продукти с консумацията на повече хляб и тестени изделия. Избирайте пълнозърнест хляб или паста, за да си набавите ценни минерали и витамини от група В.

2. Хапвайте много плодове и зеленчуци

Наблягайте на сезонните плодове и зеленчуци. По време на пости организмът се нуждае от желязо и калций, затова включвате в менюто си спанак, броколи, моркови и гъби.

3. Включете в менюто си варива и зърнени храни

Обърнете специално внимание на бобовите храни, тъй като те са рекордьори по съдържание на белтъчини в растителния свят. Боб, леща, грах и нахут са отличен източник на протеин. Препоръчително е да ги комбинирате със зърнени храни като ориз, например. Така ще си набавите необходимите аминокиселини.

Много протеини има и в ядките – фъстъци, бадеми, кашу. Също и в семената – слънчоглед, сусам тиквени семки.

4. Внимавайте да не злоупотребите със солта

Липсата на любимите ви месо, сирене и кашкавал може да ви накарат да солите варивата и зеленчуците твърде много, за да ги направите вкусни. За да избегнете излишното задържане на вода и подпухване, използвайте малки количества морска или хималайска сол.

Източник: dariknews.bg


image0 (9K)