Полезни съвети

Съвети на юриста: За развода и как да останем в добри отношения след него

Ако отношенията ви с вашата половинка в живота , въпреки положените усилия, не са успели да потръгнат… Искате да „отключите“ оковите на несполучливия брак, но желаете да останете в добри отношения, това е вашето решение:

Има два вида развод според Семейният кодекс на република България. Първият представлява исково производство и се нарича развод поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Житейски погледнато до този вид развод се достига, когато двамата съпрузи не са успели да се разберат по човешки начин и имат желанието, както се казва, „ да се съдим, защото аз съм по-правият от нас“. Този избор не е вашият избор, не е правилният избор.

Нека ви покажа вашето решение. Вторият вид развод, по нашето законодателство, се нарича развод по взаимно съгласие и представлява охранително производство, т.е. тук вие се явявате отново пред съд, но с ясното съзнание , че желаете да се разведете без излишни скандали и с идеята да останете в добри, и доколкото е възможно приятелски и добронамерени отношения. Ето това е вашето решение. Ще обясня повече за процедурата при развод по взаимно съгласие.

Това производство започва с молба подадена от двамата съпрузи, които се наричат молители, до районния съд , в чиито район се намират постоянните им адреси. В конкретния случай съдът проверява просто дали е налице сериозно и непоколебимо взаимно съгласие и на двамата съпрузи да сложат край на брака си, без да издирва мотивите за това тяхно решение. На следващото място съпрузите трябва да са подготвили споразумение , което съдът да одобри. В това споразумение те трябва да са постигнали съгласие относно местоживеенето на децата, личните отношения и издръжка на децата, упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, използването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. Двамата молители имат възможността да постигнат съгласие и относно други последици от развода в това споразумение.

Съдебното заседание приключва в един ден като това ви улеснява да не се разхождате по съдебните зали многократно. Държавната такса е по-евтина в сравнение с развода по исков ред, дори адвокатското възнаграждение е в пъти по-малко. Накратко казано този вид развод ви улеснява напълно, без да ви създава излишни негативни емоции, излиза ви по-евтино , приключва в рамките на едно заседание и най-вече ви помага да останете в добри отношения и ако имате деца, те да не изпитат неблагоприятните последици от развода върху себе си.

Разводът по взаимно съгласие остава най-щадящата всички членове на семейството форма за прекратяване на брак, който не е потръгнал.

Адвокат Светломира Димитрова от Софийска адвокатска колегия

Тел. + 359899864525

Ако имате въпроси не само по този казуз, ще помолим адвокат Димитрова да ви отговори. Така че, питайте!

 

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Share
Published by
Живка Кехайова

Recent Posts

Ще вали днес, ще нахлува студен въздух

Максималните температури ще са 20° - 25°...

27 минути ago

Къде ще са знаковите и лидерските битки на изборите за НС на 9 юни?

Сблъсък на бивши парламентарни шефове ще има на евровота...

един час ago

Борусия Дортмунд срази ПСЖ и отива на финал в ШЛ

Нов провал за Мбапе и мултимилионната селекция на ПСЖ...

един час ago

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

9 часа ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

9 часа ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

10 часа ago
image0 (9K)