Съветниците на Стара Загора ще решават за увеличение на таксата на летните лагери

500 старозагорчета могат да летуват в общинската база край Созопол

Увеличение от 12.5 на 16.00 лв. такса за ден престой в ученически лагер предлага кметът на Стара Загора Живко Тодоров на общинските съветници, като припомня, че сумите не са били променяни от 2013 година. Решението ще бъде взето на 26 май, когато е насрочено редовното заседание на местния парламент.

Аргументът за повишението на таксата са нарасналите разходи за поддръжката на базата в местността Каваците край Созопол от 118 000 лв. през 2019-а на 139 875 лв. през миналата година, като приходите съответно са били 64 088 лв. и 67 740 лв. Според пресмятанията сумата, нужна за издръжка на почивната станция, предполага един лагерник да заплаща средно такса в размер на 216.96 лв. за 10-дневна смяна. Вземайки предвид натрупаната през годините инфлация и най-вече тази в последните няколко месеца, се представи 25% увеличение на разходите за издръжка за 2022 година, като прогнозните разходи за смяна за един лагерник възлизат на 271.20 лв. И след повишението на таксата Общината ще трябва от собствените си приходи да дофинансира издръжката с около 65 000 лв.

Заради огромния ръст на цените и инфлацията се очаква актуализация на общинския бюджет до два месеца. Сред най-драстичните изменения са цените на енергията, където от 1.5 млн. лв. за м.г. разходите са вече 3 млн. лв. От близо два месеца е спряна работата по няколко инфраструктурни проекта заради по-скъпите цени на строителните материали, има вече и откази на фирми-доставчици на хранителни продукти за детските градини. Общинската администрация не е в състояние да завишава цените по вече сключени договори след проведени процедури по Закона за обществените поръчки, припомня кметът, това е в прерогативите на централната изпълнителна власт, но нямало никаква реакция. С цел пестене на средства в началото на годината са били съкратени служители от звеното за поддръжка на зелените площи, сега обаче започвало сключване на граждански договори с хора, които поне да окосят буйната растителност. При актуализацията на бюджета не се предвижда увеличение на местните данъци и такси, категоричен е Живко Тодоров, тъй като липсвало нагласа за подобен ход сред мнозинството от съветниците.

Петър ХРИСТОВ

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)