Съветниците решиха: Изцяло обновеният „Руски пазар“ ще носи името на Васил Шаханов

Изцяло обновеният пазар в кв. „Казански“ ще носи името Васил Шаханов

На днешното си редовно заседание Общински съвет Стара Загора подкрепи с 34 гласа предложението изцяло обновеният покрит пазар в кв. „Казански“ да носи името Васил Шаханов – старозагорец, дарител, търговец, визионер за времето си.

„През годините хората разговорно са наричали мястото „Руски пазар“, но то никога не е имало име официално. Имаме история, която трябва да бъде уважавана и предавана напред. Обърнахме се към специалистите от Регионалния исторически музей да ни дадат данни за именити търговци, които са останали с добро име в историята ни. Единодушното предложение за име на новоизградения пазар бе Васил Шаханов“, заяви по време на дебатите кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и човеколюбив – след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за населението. В навечерието на коледно-новогодишните празници и Великден разпореждал да се поставят тайно пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са били големите му дарения за дружество „Добрий самарянин“ и „Театър“, на които е бил член. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат те образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги“. Бил е общински съветник в Стара Загора от 1894-та до 1896 г.

Сесията на ОбС Стара Загора

Строителните дейности по проекта „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“ на стойност над 7 млн. лв. приключиха в края на месеца. Официалното откриване на обекта ще бъде на 2 август от 10:30 часа. На събитието ще присъстват и родственици на Васил Шаханов.

С друго свое решение днес Общински съвет Стара Загора даде възможност за бъдещо разширение на Индустриална зона „Загоре“. Съветниците гласуваха община Стара Загора да придобие улиците на територията на зоната, като в замяна тя да получи 200 дка до с. Еленино, както и парцел от 14 дка между „Метро“ и магазина на „Ауди“. Предложението, внесено от кмета, предизвика дебати в местния парламент. Общинският съветник от „Демократична България“ Димитър Чорбаджиев изрази позиция, че Индустриална зона „Загоре“ има пари от продажбата на имотите и би могла да закупи парцели за разширението си от частни инвеститори.

Кметът Живко Тодоров обаче обяви, че е твърдо против Индустриалната зона да изкупува частни парцели, защото според него това създава среда за корупция. „Парите трябва да останат в зоната за изграждане на инфраструктура“, допълни кметът.

(СН)

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)