Съдът в Ню Йорк попари Тръмп: Блокира санкциите му срещу Международния наказателен съд

Съдът в Ню Йорк блокира решението на президента на САЩ Доналд Тръмп, което позволява въвеждането на санкции срещу членове на Международния наказателен съд в Хага. Информацията за това е съобщена от правозащитната организация Open Society Justice Initiative, подала иска срещу указа на държавния глава, пише Дойче веле.

Съдиите издадоха временна забрана на изпълнението на указа, който Тръмп подписа на 11 юни. Той дава право на държавния секретар Майк Помпео и на министъра на финансите Стивън Мнучин да забранят на служители на Международния наказателен съд да влизат на територията на САЩ и да замразят активите им на територията на страната. Помпео се възползва от тези правомощия през септември и въведе забрана за влизане в САЩ и икономически санкции срещу прокурора Фату Бенсуда.

Съединените щати не признават юрисдикцията на създадения през 2002 г. Международен наказателен съд. През март съдът одобри разследване на извършени в Афганистан военни престъпления в периода 2003 – 2014 г. Прокурор Бенсуда се опитва да изясни дали в тях са замесени бойци от движение „Талибан“, афганистанските власти, войници от САЩ и служители на ЦРУ.

Тогава Помпео изрази готовност САЩ да предприемат „всички необходими мерки“, „за да защитят своито граждани от предакелския така наречен съд“.

През 2019 г. американските власти въведоха ограничения срещу сътрудници на съда да влизат в САЩ. Независимо, че Афганистан е член на Международния наказателен съд, Кабул също отказва сътрудничество с него.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)