Съдът обяви ареста на президентския съветник Пламен Узунов за незаконен

Арестът на президентския секретар Пламен Узунов през лятото на 2020 г. е незаконен, постанови Пловдивският административен съд. Магистратите потвърдиха решението на първата инстанция – Районен съд – Пловдив. Решението им е окончателно, съобщи „Капитал“.

Узунов, който е секретар на президента по правни въпроси и антикоруцпия, беше задържан след акция на прокуратурата в президентството на 9 юли 2020 г. Тя стана повод за масовите протести срещу правителството и главния прокурор.

Тогава освен Узунов бяха задържани президентският съветник Илия Милушев и бизнесменът Пламен Бобоков. Арестите на Милушев и Бобоков бяха обявени от съда за незаконни на първа инстанция.

Пламен Узунов беше обвинен заедно с бизнесмена Пламен Бобоков в търговия с влияние – първият като извършител, а вторият като подбудител.

Узунов е бил арестуван в имот на родителите му в пловдивското село Първенец и още същия ден е бил конвоиран в София, съобщи „Медиапул“ като цитира материалите по делото. В заповедта за задържането му, съставена от полицай от Пловдив, е посочено, че арестът се извършва във връзка с дело на специализираната прокуратура. Това е разследването, по което Узунов беше обвинен в търговия с влияние.

Заповедта за задържането на Узунов е издадена без мотиви, от които да стане ясно кое налага ареста му и при какви фактически обстоятелства е станало това, се казва в решението на съда.

„От събраните по делото доказателства е видно, че полицейският орган не е разполагал с категорични данни за предполагаемо участие на жалбоподателя в конкретно престъпление. Въз основа на постановлението на прокурор липсват данни, от които да се направи категоричния извод, че са били налице някои от основанията за задържане“, пише в съдебното решение.

„Капитал“ съобщи още, че в съдебното заседание дори прокурорът по делото е поддържал тезата, че жалбата на пловдивската полиция срещу решението на първа инстанция, с което се обявява арестът за незаконен, е неоснователна и трябва да се отхвърли.

Към делото за търговия с влияние срещу Узунов по-късно беше приложен и сигналът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за нарушения при процедура за покупка на 290 джипа за МВР, обявена по времето, когато Пламен Узунов е вътрешен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)