Съдът окончателно отмени запор от НАП над имущество на Божков

Запорът от Националната агенция за приходите върху лично имущество на бизнесмена Васил Божков окончателно падна в съда. Решението на Административния съд в София е от вторник, 9 март, и не подлежи на обжалване, съобщава Сега.

Божков е подал жалба срещу решение на директора на НАП – София, което потвърждава възбрана върху 3 недвижими имота за обезпечаване на публични вземания в размер на близо 17 хиляди лева към 28 февруари 2018 г. Въпреки че е налице искане на публичния изпълнител, то не може да се определи като мотивирано според решението на съдебния състав, който посочва няколко причини.

Според магистратите в искането на НАП за обезпечителни мерки има противоречие. Първоначално се посочва, че ревизията на Божков е за определяне на задължения за данък върху годишната данъчна основа за периода 2014 – 2019 г., а впоследствие се касае за данък върху добавената стойност по ЗДДС.

Съдът констатира още, че в искането за запор не е посочена стойност на имуществото, което е обект на обезпечение. Това възпрепятства възможността за преценка дали са съразмерни наложените мерки. Обезпечението следва да съответства на размера на публичното задължение.

Според съда в обжалваното решение не се съдържа и анализ на обезпечителната нужда. Не са посочени действия на Божков, които да указват, че той умишлено се освобождава от активи, които могат да послужат за удовлетворяване на публичните задължения. Твърдението, че е направен анализ на получените от лицето доходи през ревизираните периоди, е невярно, подчертават още магистратите.

Само един ден преди решението за отменяне на запора Административният съд – София-град (АССГ) излезе с друго решение относно спор отново между НАП и свързаната с Васил Божков „Еврофутбол“. Компанията за спортни залагания загуби делото срещу данъчната агенция, по което атакуваше актове за близо 300 млн. лв., наложени ѝ от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) заради неплатени държавни такси и лихви за период от над 5 години.

Въпреки че държавата печели на първа инстанция съдебния спор, съдът не спести критиките си към финансовия министър, който по онова време е бил Владислав Горанов. Причината е, че според АССГ както „Еврофутбол“, така и хазартната комисия и отговарящото за нея финансово ведомство са тълкували превратно закона, за да се стигне до неплащането на въпросните такси.

През февруари 2020 г. парламентът прие промени в Закона за хазарта, предложени от зам.-председателя на коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. С тях бяха премахнати всички частни лотарии на хазартния бос, а успоредно с това прокуратурата му повдигна 18 задочни обвинения.

На 21 февруари същата година публичен изпълнител към НАП наложи обезпечителни мерки за общо 273 150 550 лв., включително лихва в размер на 50 100 240 лв. Впоследствие запорите бяха отменени от съда, но сега той се произнася в полза на държавата.

Бизнесменът Васил Божков твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите, защото законът му позволява това.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)