Създаваме „нация от мразещи ни хора“. Петър Стоянов призова за промяна на тона към Скопие

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) призова България да промени тона към Северна Македония. Той се аргументира с това, че в преговорите между двете страни трябва да бъде постигнат климат на разбирателство.

В интервю за бТВ бившият държавен глава коментира заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), посветено на отношенията между София и Скопие.

През ноември 2020 г. България блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. София постави няколко условия пред съседната страна, сред които е зачитането на общата история на двете държави.

Отношенията със Скопие са посочени като ключова тема от коалиционното правителство на Кирил Петков.

В интервюто си за бТВ от вторник президентът Стоянов каза, че за история говорят онези общества, които нямат повод за гордост от настоящето си. Според него в преговорния процес трябва да бъде постигнат климат на разбирателство, в който може да се говори.

„Това, което ние правим, е съвсем успешно да създадем една нация от искрено мразещи ни хора. Ние трябва да говорим открито и да излезем от нашия национален комплекс“, каза Стоянов.

Той допълни, че ако България иска ясен диалог със Северна Македония и да бъде разбрана и от европейските партньори, не трябва да забравя и собствените си вини. „Истината е, че ЕС не ни разбира“, каза той.

Според него България трябва да промени тона в говоренето по отношение на гражданите и политическото ръководство на Северна Македония.

„Ние не се готвим да обявяваме война на Северна Македония. Ние се готвим заедно със Северна Македония да бъдем членове на ЕС. Това не означава, че ние предаваме историята си, но ние трябва да сме наясно, че повече от 75 години гражданите на Северна Македония бяха облъчвани по всякакъв начин и три поколения се възпитаха да възприемат една съвършено различна история“, каза Стоянов.

Според него поставянето на срокове при обсъждането на отношенията между България Северна Македония ще навреди на политиците.

„Нито един опитен политик не се ангажира със срок. В момента, в който се каже 6-месечен [срок], и започва обратното броене“, каза Стоянов. Думите му бяха в коментар на заявката на коалиционното правителство на Кирил Петков да нормализира отношенията между двете страни в срок от шест месеца.

Този срок не беше споменат в декларацията, приета от КСНС в понеделник. След заседанието президентът Радев каза, че участниците в съвета са се обединили около разбирането, че допускането на началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС трябва да е обвързано с постигането на резултати, а не със срокове.

Според Петър Стоянов това, което ще се запомни от заседанието на съвета е единната позиция на всички политически сили, но това не означава, че „работата е свършена“. По думите му е предпоставена тезата, че „трябва да избираме между членство на Северна Македания в ЕС и нашия национален интерес“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)