“Съкратена и безработна”. Нова телевизия окончателно се раздели с Мирослава Иванова и Галя Щърбева

Нова телевизия е съкратила журналистите, които преди седмици бяха поставени в “престой”, заради извънредното положение. Това потвърдиха пред Свободна Европа водещите Мирослава Иванова и Галя Щърбева. “Съкратена и безработна съм”, бе лаконичният коментар на Иванова. Щърбева също потвърди, че медията е прекратила договора й.

В средата на април стана ясно, че знаковите за медията лица – водещата на сутрешното предаване в събота „Събуди се“ Мирослава Иванова, както и репортерите от екипа й – Галя Щърбева и Мария Йотова, са свалени от ефир. Продуцентката на съботния екип Станимира Иванова също беше свалена от ефир. Освен тях от ефир слезе и репортерът Живко Константинов. Посоченото основание пред тях тогава бе, че заради кризата от COVID-19 и въведеното извънредно положение, медията трябва да направи 30% съкращения.

Ето защо телевизията се възползва от въведения член в Кодекса на труда, който дава възможност служители да бъдат “поставени в 15 дневен престой”. След това работодателят може да ги съкрати. При такъв тип освобождаване от работа служителят може да се запише на трудовата борса.

Срокът на “престоя”, регламентиран в трудовия кодекс, е изтекъл в началото на седмицата. Веднага след това телевизията е съкратила журналистите си. Текстовете в Кодекса на труда, променени със Закона за извънредното положение, гласят, че „работодателят може със заповед да преустанови работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители за целия период или за част от него до отмяната на извънредното положение“.

Детайл в историята е, че съкращаването на журналистите се случва в последните дни на извънредното положение, което е в сила до днес (13 май).

Свободна Европа потърси за коментар директорката на “Информация” в Нова телевизия Ива Стоянова, но тя не отговори на обажданията. В средата на април Стоянова коментира, че след изтичането на “престоя” медията “ще търси опции за по-нататък”. Такива обаче за част от водещите имена в медията явно не са намерени.

В ефир остава неделният екип на предаването „Събуди се“, чиято водеща Мартина Ганчева се присъедини към медията в края на октомври 2018 година.

I И още знакови лица

След като братята Георги и Кирил Домусчиеви придобиха собствеността на Нова телевизия, в медията бяха назначени редица журналисти от свързваната с депутата от ДПС телевизия Канал 3, като директорката на новините Миляна Велева, която пое същия ресор, и журналистът Васил Иванов. През 2017 г. Иванов напусна Нова с твърдения, че е бил цензуриран.

През 2019 г. от Нова телевизия бяха освободени редица популярни имена като журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. Бяха отстранени и Виктория Бехар и покойната Силва Зурлева. Преди това телевизията се освободи от шефката на новините Дарина Сарелска и водещата на сутрешния блок Анна Цолова. Свалено бе и предаването на покойния вече журналист Милен Цветков.

В края на декември миналата година пък стана ясно, че управителят и програмен директор на Канал 3 Ива Стоянова се присъединява към екипа на Нова телевизия като генерален директор „Информация“. До онзи момент Ива Стоянова беше управител и програмен директор на Канал 3.

В края на януари стана известно, че Нова телевизия е инициирала раздяла с режисьора Валдес Радев, известен със своите кибер карикатури и шаржове на властимащите България.

По същото време Нова бе напусната и от едно от емблематичните си лица Лора Крумова. Тя обяви, че напуска медията, като заяви, че „на фона на процесите там смятам, че това е правилното решение за мен“.

Видео ТУК:

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)