СЪМНЕНИЕ: Проби от коза и от папая дали положителни резултати при тестове за коронавирус

Тестовите комплекти за коронавирус, използвани в Танзания, бяха подложени на съмнение от президента Джон Магуфули в неделя, защото той каза, че са върнали положителни резултати върху проби, взети от коза и папая.

Магуфули, чието правителство вече си навлече критики, че е скрило за епидемията от коронавирус и преди това помоли танзанийците да се помолят на коронавируса, каза, че комплектите имат „технически грешки“.

Комплектите за тестване COVID-19 са били внесени от чужбина, заяви Магуфули по време на събитие в Чато в северозападната част на Танзания.

Президентът заяви, че е инструктирал танзанийските сили за сигурност да проверят качеството на комплектите. Те бяха получили на случаен принцип няколко проби, различни от човека, включително от папая, автомобилно масло, заек, хлебно дърво, коза и овца, но им бяха дали човешки имена и възраст.

След това тези проби са изпратени в лабораторията на Танзания, за да се тества за коронавирус, като лабораторните техници умишлено не са знаели за произхода им.

Пробите от  папаята и козата са тествани положително за COVID-19, каза президентът и добави, че това означава, че вероятно някои хора са били тествани положително, когато всъщност не са били заразени от коронавируса. Хлебното дърво и заекът дали неопределен резултат, а овцата и автомобилното масло – отрицателен.

„Случва се нещо. Казах преди да не приемаме, че всяка помощ е предназначена да бъде доброто на тази нация “, каза Магуфули и добави, че комплектите трябва да бъдат проучени.

Към неделя Танзания е регистрирала 480 случая на смърт от COVID-19.

Магуфули също каза, че изпраща самолет да вземе от лекарство, популяризирано от президента на Мадагаскар. Билковата смес все още не е преминала международно признати научни тестове.

„Говоря с Мадагаскар“, каза той по време на реч и добави: „Те имат лекарство. Ще изпратим полет до там и лекарството ще бъде доставено в страната, за да може и танзанийците да се възползват. “

Инфекциите и смъртните случаи на COVID-19, съобщени в Африка, са сравнително ниски в сравнение със САЩ, части от Азия и Европа. Но Африка също има и изключително ниски нива на тестване, като процентът е едва около 500 на милион души.

 


image0 (9K)