Сърбия отново отмени решението за екстрадиране на банкера Цветан Василев

Делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев от Сърбия е върнато за ново разглеждане, съобщи БТА. Това се случва за трети път от 2014. Тогава България за първи път поиска банкерът да бъде върнат в страната, за да отговаря за фалита на КТБ.

В сряда Апелативният съд в Белград е отменил по-ранно решение за връщането на Василев и е изпратил материалите на долната инстанция за ново произнасяне, уточни говорителката на Висшия съд Миряна Милич.

Според апелативния съд решението е неразбираемо. Посочва се още, че не е било приложено двустранното споразумение за правна помощ между НРБ и Югославия, което е довело до незаконно решение.

Крайното решение за екстрадиция трябва да бъде взето от сръбския правосъден министър.

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 г., когато КТБ фалира. Тогава беше образувано дело за източване на банката. Заедно с Василев са обвиняеми още 18 души. В момента делото се гледа на първа инстанция в спецсъда в София, но е още в начален етап. Наблюдаващ прокурор по делото беше Иван Гешев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)