Сър Ричард Брансън, който сбъдна мечтата си да лети в космоса

Той е първият човек, който излетя в космоса на борда на ракета, за чието построяване е платил. Така международните медии описват полета на сър Ричард Брансън в неделя, с който той направи голяма крачка към комерсиализирането на космическото пътуване.

„Тук сме, за да направим Космоса по-достъпен за всички. Искаме да превърнем следващото поколение мечтатели в космонавтите на утрешния ден. Всички тук, на тази сцена, имахме най-невероятното преживяване и бихме се радвали ако някои от вас могат също да го преживеят“, каза Брансън след успешното си завръщане на Земята.

Милиардерът е основател на Virgin Group, която включва над 400 компании в различни сфери. Една от тях е Virgin Galactic, която построи пътническия самолет-ракета, с който Брансън и петчленен екипаж се издигнаха до почти 90-километрова височина над щата Ню Мексико. След това преминаха в безтегловност за няколко минути и имаха възможност да се насладят на гледката към планетата Земя.

Спокойно можем да бъдем скептични, че това преживяване наистина ще стане „достъпно“ не само за дузина милиардери. Едно обаче е сигурно – успехът на Брансън и Virgin Galactic отваря нова страница в индустрията на космическите пътувания, които до скоро бяха изцяло в ръцете на държавните агенции на малък брой държави.

„Ако някога сте имали мечта, сега е времето да я осъществите. Бих искал да завърша като приветствам с добре дошла зората на нова космическа ера“, каза още Брансън.

С близо 60-минутния си полет бизнес магнатът изпревари собственика на Amazon Джеф Безос, който също планира свой собствен първи комерсиален полет с пътници за 20 юли. Двамата се явяват основни конкуренти в стартиращия пазар за летене в космоса.

Брансън съобщи, че е влязъл в партньорство с донорската организация Omaze, която има за цел да „демократизира космоса“. А хората, които дарят средства за каузата, участват в томбола за две места на един от бъдещите полети извън планетата на Virgin Galactic.

Британският милиардер е на 70 години и прекарва по-голямата част от времето си на собствения си остров Некер, част от Британските Вирджински острови. Историята, която Брансън разказва редовно в публичното пространство, е, че иска да стане предприемач още от 16-годишен. На 20 години вече основава първата компания в империята Virgin – звукозаписните студиа и музикален лейбъл Virgin records. След това основава самолетната и влаковата си фирма Virgin Atlantic и Virgin Trains.

Бизнесът му се разраства и до днес, като през юли 2021 г. списание „Форбс“ оценява богатството на Брансън на стойност 5.7 милиарда долара. Още през 2007 г. е включен в списъка на списание „Тайм“ за 100-те най-влиятелни хора в света.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .

Arhiv

Recent Posts

Новатори в Пловдив: Ще возят бюлетини с градския транспорт и „Чистота“

Ще се включи и техниката на "Паркове и градини"...

7 минути ago

Засилени мерки за великденските празници, къде родната полиция ще ни пази?

Предстоят тежки дни от гледна точка на трафика...

11 минути ago

Слави загуби дело за 100 хил. лева срещу Радостин Василев

Политическата кариера на Василев започна в ИТН...

31 минути ago

Хванаха шофьор със 146 км/ч на ограничение 50 км/ч

Скоростта е засечена от екип на РУ-Твърдица...

40 минути ago

Ще запомним НС с перманентна предизборна кампания

Хронично негласуващите са хора с успешен бизнес...

45 минути ago

72-годишен шофьор загина при катастрофа по пътя Мездра- Роман

Ударили са се цистерна и лек автомобил...

55 минути ago
image0 (9K)