„Състоянието на финансите на държавата е стабилно“. Служебният премиер опроверга доклад на Министерството на финансите

"Състоянието на финансите на държавата е стабилно". Служебният премиер опроверга доклад на Министерството на финансите

Състоянието на финансите на държавата е стабилно, няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите да не се изплащат. Това каза служебният премиер Гълъб Донев по NOVА. Той добави също, че всички социални плащания ще бъдат направени в съответните срокове.

Така Донев опреоверга изтеклата в медии част от доклад на министерството на финансите в което се казва, че има опасност за валутния борд, за курса на еврото и т.н. Финансовият министър Росица Велкова обясни в сряда, че „държавата не фалира“, а опасност за действието на т.нар. валутен борд в България, както и промяна на фиксирания курс на лева към еврото има „теоретично“, „ако дефицитите са в изключително високи размери“.

Донев обясни, че в доклада са изложени рисковете, които винаги се описват в такъв документ, който се изготвя преди бюджетната процедура. Описани са рисковете за политиците, които ще приемат държавния бюджет, ако се впуснат в популистки решения и започнат да наддават предизборно, каза Донев. Ние сме описали мерките, които няма да доведат до фалит на държавата и до спиране на плащанията, допълни той. Фалит на държавата е заглавие, което излезе в медиите, в доклада не се споменава това, обясни служебният премиер. По думите му финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство. Той определи министър Росица Велкова като компетентен професионалист, който много добре води финансите на държавата.

За предложението на служебния кабинет за т.нар. данък свръхпечалба Донев каза, че това е солидарна еднократна такса, която са въвели много държави в Европейския съюз (ЕС). Методиката, която е разработена за тази солидарна такса, е съгласно регламента на ЕС – подобна на начина, по който се иззема в момента свръхпечалбата от енергийните компании, каза служебният премиер. От 1 юли 2023 година се предвижда всички компании, които генерират свръхпечалба, да внесат еднократна такса, обясни Донев. По думите му малкият и средният бизнес, семейните компании по никакъв начин няма да бъдат засегнати от този данък. Такава солидарна такса въведоха и Франция, и Нидерландия, и Белгия. Донев добави, че всичко е в ръцете на народните представители, които ще влязат в следващия парламент.

Според служебният премиер има резултат от мерките, които правителството предприе заа цените на основните хранителни продукти. По думите му след предприетите мерки и диалога с хранителните вериги, има тенденция на установяване на трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост. С близо 15% се увеличиха продуктите, които влизат в промоции постоянно, намалението на цените е средно 20-25 процента, каза Донев.

За предлагания от кабинета таван на надценката, премиерът каза, че все още се водят разговори с търговските вериги. Ние търсим онези механизми, които могат да доведат до това цените на хранителните стоки да бъдат в нормални граници. Той каза, че ще се проведат още разговори с търговските вериги. „Искаме да изсветлим цялата верига от производител до доставка в магазина, да видим ценообразуването. Когато имаме необосновано нарастване на търговските надценки, там, където те нарастват, трябва да се види има ли обективни причини за това нарастване, каза още Донев.

Според Донев най-добре за държавата е да няма нужда от следващо служебно правителство след изборите на 2 април.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)