С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Как и защо се провали заседанието на парламента

Народното събрание ще заседава извънредно в четвъртък, като в дневния му ред ще влязат само второто четене на Изборния кодекс и останалите неприети от миналата седмица разбопоредби в правилника за дейността на парламента.

До това решение се стигна след като в сряда с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше отхвърлена седмичната програма на депутатите. Освен изборните правила и довършване на работата по правилника, в програмата влизаха проекторешения за създаване на две анкетни комисии – за проучване на случая „Росенец“ и за разследване на фактите и обстоятелствата, свързани с полицейско насилие над протестиращи през ляото на 2020 г, както и промяна в Закона за политичексите партии.

След продължилата около два часа среща между парламентарните групи в провалената работна сряда, председателката на парламента Ива Митева коментира пред журналисти, че очаква в четвъртък да бъдат събрани необходимите гласове за провеждане на заседанието.

На въпрос дали ГЕРБ, БСП и ДПС са формирали коалиция с цел да бламират парламента, Митева отговори отрицателно. Обяснението според нея е в „конфигурацията в този парламент“, която предполага трудно събиране на мнозинства и вземане на решения.

Според парламентарните групи на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ обаче договорка между т.нар. партии на статуквото е имало.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че провалянето на заседанието от БСП, ДПС и ГЕРБ „показва ясната физиономия на политическите сили“. „Същите формации гласуваха и в защита на Гешев“, припомни той.

Иванов добави, че с действията си тези три партии са провалили възможността да се приеме промяна на изборните правила.

Според него са се очертали ясни разделителни линии и от общото гласуване на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи.

Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри, вън!“ посочи, че ако ДПС, БСП и ГЕРБ, които не приеха програмата, гласуват „така юнашки“, вероятно с третия мандат ще може да се състави правителство.

Как се стигна до бламирането на парламента

До подозренията за бламиране на работата на парламента се стигна след като в сряда сутринта по различни причини ГЕРБ, БСП и ДПС не подкрепиха програмата на парламента. След като без техните гласове заседанието не започна, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите не са подкрепили програмата, защото в нея не са предвидени социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогне на икономиката, на бизнеса и хората.

Тя каза още, че в програмата имало лобистки текстове, но не каза конкретно какво визира. „Ако има разум в колегите и другите парламентарни групи, мисля че програмата ще бъде коригирана“, добави Нинова.

Впоследствие стана ясно, че под лобистки текстове БСП разбират промените в Закона за политическите партии, които намаляват държавната субсидия на партиите до 1 лев на глас.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че отговорността за приемането на програмата е на мнозинството.

Пред Свободна Европа тя каза, че дори с новата програма на парламента за работа в четвъртък ГЕРБ смятат, че „това не е деневният ред на хората“. „Има пандемия, има нужда от икономически мерки, ние се занимаваме с Изборен кодекс писан на крак“, каза Атанасова. Тя не отговори на въпроса дали ГЕРБ ще се регистрират в четвъртък.

От БСП вероятно ще го сторят ако минат техни предложения в комисиите на парламента в сряда следобед.

Без „Росенец“ и намаляване на субдисията – заседание ще има

От ДПС не обясниха пред журналисти поведението си. Обясненито, което са дали по време на председателския съвет е, че парламентарната група не може да подкрепи дневен ред, в който влиза създаване на комисия за летния сарай на Ахмед Доган.

От „Има такъв народ“ обясниха неофициално пред Свободна Европа, че дори ГЕРБ да не се регистрират с БСП и ДПС ще има заседание в четвъртък. Причината е, че в дневния ред на парламента, свикан от председателя, не присъстват комисията „Росенец“ и Законът за политическите партии.

В първите дни на новото Народно събрание БСП и ДПС подпрепяха новите партии в парламента. Във втората обаче започнаха да се забелязват мнозинства по интереси. Така например ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха в общ фронт, който „пакетира“ главния прокурор заедно с шефовете на върховните съдилища. Решението, което трите партии наложиха беше т.нар. трима големи да бъдат изслушвани в правната комисия, така осуетиха предложението на Демократична България, за изслушване да се явява само шефът на обвинението.

Трите партии гласуваха заедно и преди ден по някои от текстовете в Изборния кодекс по време на заседанието на правната комисия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)