Кацаров: При нова вълна на детска градина ще ходят само деца на ваксинирани

ЗАРАТА: При нова вълна, на детска градина ще ходят само деца на ваксинирани родители

Това – в случай, че масовата ваксинация не стане факт до края на лятото, каза министър д-р Стойчо Кацаров при представянето на Националния план за справяне с пандемията при следваща вълна.

Според служебния министър на здравеопазването ще има нова вълнапри подобни темпове на имунизация и ако страната ни отново попадне в „червената зона“, детските градини ще работят само за децата на ваксинирани родители.
„Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата“, каза д-р Кацаров.
Той допълни, че не може да се прогнозира дали вълната ще е в края на лятото или през есента.
„Разделили сме степените на заразяване на населението в четири групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла“, обясни министърът.
Изчислени са финансови параметри и са посочени параметрите за преминаване от една мярка към друга.


image0 (9K)