С колко ще поскъпнат горивата в България?

Световните борси отчитат скок в цената на горивата. Средната стойност на бензина у нас се е повишила от 1,84 лв. на 1,92 лв. Средните цени на дизела са се движили аналогично – поскъпването е същото като при бензина.

Стойността на най-масовия бензин А-95 до дни ще достигне 2 лв. за литър. Прогнозата е на собственици на малки бензиностанции. „Какво може да очакваме ще стане ясно в началото на март, когато ще се проведе срещата на ОПЕК и ще стане ясно дали квотите, които в момента се спазват от картела, ще продължат да бъдат такива. Засега наблюдаваме краткосрочни фактори. Например, от няколко дни има проблем с доставките от Тексас поради времето там — около 1 млн. барела дневно липсват от пазара и това се отразява на цената. Качи се с 2-3 долара през последните дни“, коментира Светослав Бенчев, главен юрист на Българска петролна и газова асоциация, пред БТВ.

По думите му не може да се говори за повишаване на цената у нас веднага, след като има ръст на световните пазари. „От ноември курсът на барела е нагоре – при нас цените растат от декември. Повишаването е с няколко стотинки – около 0,10 лв. върху средната цена на бензина и дизела“, твърди главният юрист на Българска петролна и газова асоциация.

Той е категоричен, че цените на горивата у нас са най-ниски в Европейския съюз – и на едро, и на дребно. Дали ще има поскъпване у нас зависи само от това накъде ще тръгне курсът на барела, обясни Бенчев. Той не очаква курсът на суровия петрол да тръгне нагоре, защото цената в настоящия момент е спекулативна.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)