Стара Загора

С кръшно българско хоро откриха Нощта на музеите в Стара Загора

Старозагорци и гости на града активно се включиха в Нощта на музеите, която се провежда за петнадесети път в Стара Загора. По повод 18 май Международен ден на музеите и Европейската нощ на музеите културните институти отвориха врати за желаещите да се докоснат до експонатите и творбите изложени в музеите и галериите или да се насладят на прекрасни концерти и премиери на книги.

„Нашият град и нашият музей имат изконното право да се включват в тази инициатива, защото тук е ядрото на европейската цивилизация“, каза директорът на музея Петър Калчев при откриването.

„Не са много градовете, които честват този ден. Стара Загора е един от големите с богатата си история и традиции. През годините тази инициатива се надгражда и хиляди се включват. Все повече млади хора и нова публика идват. Днес, представители на тази нова вълна, виждам тук. Потребявайте духовността!“, препоръча Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора.

Началото бе дадено с концерт на старозагорката Дарина Славчева и нейният оркестър. „За мен е голяма чест да пея пред старозагорска публика. Това е публиката, пред която съм запяла за пръв път, тя ме е оценила и ми е дала крилете да пея на българска и международна сцена“, развълнувано сподели певицата от ансамбъл „Тракия“. На края на концерта тя покани присъстващите да се хванат на кръшно българско хоро. Млади и стари се приеха поканата и пред Регионалния исторически музей се завъртя любимото на старозагорци право хоро.

След това стотици щурмуваха входа и тръгнаха да разглеждат експозициите в музея. Седемгодишни софиянчета, които били на състезание по катерене в Стара Загора, също бяха дошли с родителите си, за да разгледат артефактите и изложбите.

За посетителите си музеят предлага изложби, концерти, мултимедийни презентации, концерти, образователни игри, всеки сам избира какво да разгледа и в какво да се включи.

 Джаз концерт „Колко високо е луната“ с участието на Надя Тончева – вокал и Павел Цонев-пиано даде началото на поредицата от изпълнения в Художествената галерия . След това е спектакълът „Слънце“ – мултимедия и шотландска гайда в изпълнение на Бойко Роа. Следва концерт смуут джаз и фюжън в изпълнение на Майк Сакс. Дошлите в Художествената галерия разгледаха експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложбата „Съвременна българска графика“, изложбата „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“.

В Музея на религиите любителите на музиката се наслаждаваха на изпълненията на Детско-юношески народен хор „Жарава“,  на смесен хор „Родина“ и на Трио „Реверанс“.

Още два концерта има в музей „Неолитни жилища“ – на Школа за поп пеене при НЧ „Г. Бакалов“ и на Вокална студия „Розов цвят“ при НЧ „Кл. Охридски 1858“.

В къща музей „Гео Милев“  посетителите се наслаждаваха на премиери на книгите „Царичина. Съдбовен контакт“ на Елисавета Логинова и „Силата на българите“ на Маргарита Русева, както и на театър на маса „Трева за морските зайци“.

„Много е хубаво това, виждам тук от най-млади до хора на преклонна възраст, което говори много за културното ни израстване“, коментира възрастна старозагорка.

Според организаторите до полунощ се очаква хиляди старозагорци да се включат в инициативата.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

24 минути ago

Хамас показа двама заложници

Пуснаха видеозапис...

32 минути ago

Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца...

34 минути ago

България и Турция продължаватдебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

37 минути ago

Костов намекна за оставка, ще решават с ръководството

Ако има нужда от треньорска смяна, ще е направим, заяви той...

2 часа ago

Костадин Ангелов: Рано е да говорим за коалиции

Зрелите формации говорятслед изборите...

2 часа ago
image0 (9K)