С 50 килограма по-лек: Ким Чен Ун демонстрира доброто си здраве

Северна Корея очевидно възобновява функционирането на една ядрена инсталация, а лидерът на страната се появи публично след дълго отсъствие сериозно отслабнал. Тези два факта през последните дни отново привлякоха вниманието на международните медии към херметично затворената страна, пишат от DW.

С 50 килограма по-малко

Ким Чен Ун направо се е преобразил. Севернокорейският диктатор очевидно е свалил доста от досегашното си свръхтегло. На публична среща с доброволци той преминава в добро настроение през шпалира от поданици, а куртката му пада доста свободно по тялото – това виждаме на официални снимки от събитието. Западният свят открай време следи внимателно теглото на Ким, а ето, че той явно е решил да демонстрира пред света доброто здраве, в което се намира както самият лидер, така и режимът му.

Северна Корея продължава неуморно ракетните си изпитания. Режимът на Ким има интерес от добри отношения с външния свят. Но очевидно ядрените оръжия са му по-важни от страданията на севернокорейците, смята Петер Щурм.

Миналата година тайните служби на Южна Корея излязоха с оценката, че Ким тежи почти 140 килограма – при ръст около 1,70. А такова съотношение не е особено здравословно, знаят специалистите. Сега обаче Ким прави впечатление на 90-килограмов човек.

Според севернокорейската пропаганда Ким Чен Ун е роден на 8 януари 1984 година, но международната разузнавателна общност го смята за по-млад. Синът на Ким Чен Ир, който управлява страната си с желязна ръка, навярно е около 35-годишен.

Ядрени тревоги

КНДР страда от международните санкции, наложени от Запада заради ядрената и ракетната програма на Пхенян. Страната освен всичко друго изцяло затвори границите си заради пандемията. Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Северна Корея отново е пуснала в експлоатация ядрения реактор в Йонбьон. За Агенцията това поражда „дълбоко безпокойство“, защото тази инсталация може да обогатява уран за военни цели.

През 2009 г. Пхенян изгони наблюдателите  на МААЕ, тъй че оттогава насам агенцията на ООН наблюдава севернокорейската ядрена програма главно чрез сателити. Според представител на Държавния департамент на САЩ, подозренията на МААЕ създават „спешна необходимост“ да се води диалог и дипломация, за да бъде превърнат Корейският полуостров в зона, свободна от ядрено оръжие. Пълномощникът на американската администрация за Северна Корея вече оповести готовност за среща с представители на Пхенян по въпроса – без значение кога и къде ще се проведе тази среща.

Както е известно, през 2019 година в Ханой вече се проведе среща между Ким Чен Ун и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, но на нея не беше постигнато споразумение за пътя към ядреното разоръжаване на Северна Корея. Днес севернокорейският диктатор Ким Чен Ун изглежда много по-слаб и в по-добра форма от тогава, но това изобщо не гарантира някакъв напредък в бъдещи нови дипломатически разговори.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)