Таван на надценките на храните ще е катастрофа за малките търговци, според големите вериги

Таван на надценките на храните ще е катастрофа за малките търговци, според големите вериги

Таван на надценките, какъвто планира да въведе служебното правителството, би бил катастрофален за малките търговци. Това каза Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, която представлява големите търговски хранителни вериги пред БНР.

Министърът на икономиката Никола Стоянов каза в началото на седмицата, че кабинетът планира да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка на основни храни и стоки. В този списък ще влязат между 50 и 100 продукта. Планирано е мярката да бъде временна и може да влезе в сила още през април.

Таван на цените е невъзможен, каза в неделя Вълканов, като се позова на опита, който има Унгария от подобна мярка през последната година и опита на България от 90-те години. „Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците, може да доведе и до вредни последствия“, каза той. Вълканов обясни, че ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, големите биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, но финансовото бреме за поемането на един такъв тип ангажимент от страна на малките търговци би бил катастрофален.

Вълканов обяси, че регулярната цена, която се слага понякога в даден магазин, не е задължително да е продажната, на която се реализира стоката. „Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лева, а промоционалната е 12 лева и 80% от вашите продажби са минали на намалената цена, то каква е реалната надценка в търговския обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска“, каза Вълканов. Той даде пример, че цената на кашкавала в търговската мрежа е между 16 и 32 лева, което е конкурентна среда.

Вълканов каза, че във формирането на надценките на търговските вериги, освен печалбата се добавя и всеки разход. Той каза, че според официалната статистика на НСИ за миналата година товарният автомобилен транспорт е поскъпнал с 20%, електроенергията е поскъпнала със 70% спрямо 2021 година, а работните заплати с 20% за една година.

Според него повече от актовете, съставени по време на проверките на Комисията за защита на потребителите между 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда.

„Не трябва по лековат начин да се лепят етикети върху цял отрасъл на икономиката… Ако има компании, при които има концентрация на нарушения, и се докаже, че това е така, нека си понесат последствията“, каза още Вълканов.

В събота служебният премиер Гълъб Донев каза, че за тавана на надценката, все още се водят разговори с търговските вериги.

„Искаме да изсветлим цялата верига от производител до доставка в магазина, да видим ценообразуването. Когато имаме необосновано нарастване на търговските надценки, там, където те нарастват, трябва да се види има ли обективни причини за това нарастване, каза още Донев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)