Тази подправка убива най-опасните бактерии

Кориандърът, чието основно приложение е в кулинарията, често се употребява и в народната медицина. Подправката многократно се е доказала в борбата с болките, коликите, задуха, гъбичните инфекции и проблемите с храносмилането.

[ad id=“225664″]

Оказва се, че подправката е ефективна и в борбата с щамовете на много от най-опасните бактериии, сред които ешерихия коли, салмонела и стафилококи.

Това става ясно от ново научно изследване върху действието на кориандъра (Coriandrum sativum). При изследването се вижда, че подправката успешно спира растежа на поне 12 вида бактерии, като се има предвид, че в тестовете е бил използван съвсем слабо (1,6%) масло от кориандър.

Според Фернанда Домингес от Университета Бейра Интериор резултатите показват, че дори такова съвсем минимално количество поврежда мембраната на болестотворната бактерия, в следствие на което тя умира.

[ad id=“263680″]

При проведените тестове маслото от кориандър не е помогнало срещу бактерията, причиняваща хранителни отравяния и диария Bacillus cereus и Enterococcus faecalis, причинител на уринарни инфекции и проблеми в органите на малкия таз. Домингес обяснява това с факта, че кориандърът действа само ако може да проникне през мембраната на бактериите.

 


image0 (9K)