„Таймс“: Посещението на Путин в Сърбия трябва да тревожи Европа

Появата на десетки хиляди сърби, приветстващи руския президент Владимир Путин в четвъртък в Белград, трябва да тревожи Европа, пише уважаваното британско издание „Таймс“.

Според публикацията визитата на Путин в Сърбия е напомняне за това, че регионът отново се превръща в „гореща точка“. От влияние там са заинтересовани всички големи държави. Оказаният на Путин топъл прием подчертава културната и религиозна близост на Русия и Сърбия и отразява благодарността за това, че Русия отказва да признае отделилата се през 2008 г. Република Косово, отбелязва вестникът.

Решаването на свързаните с Косово въпроси остава ключ за дългосрочната стабилност в региона. Западът направи урегулиране на пограничните спорове, необходимо условие за влизане в ЕС и НАТО, само че тази стратегия засега не носи сериозни резултати – в преговорите на Сърбия с ЕС няма пробив от 2014 г., посочва „Таймс“.

Путин дойде в Белград на фона на важни преговори. Президентът Александър Вучич и неговият косовски колега Хашим Тачи се опитват да договорят размяна на спорни територии. Западът отдавна е против преначертаване на границите в съответствие с етническия състав на населението, но през декември миналата година идеята беше подкрепена от Доналд Тръмп, коментира изданието.

Путин може да се възползва от размяната на територии като удобен прецедент, който потенциално може да бъде приложен по отношение на Украйна. Проблемът на Европа е в това, че няма достатъчно влияние на Балканите. Поради вътрешните проблеми в Евросъюза идеята за разширяването му се струва нелепа за хората. От друга страна, отношенията на държавите от региона с ЕС, който стигна през миналата година до извода, че в шест балкански страни има връзка между властите и организираната престъпност, също се усложниха, се отбелязва в статията.

Евросъюзът с неговото преклонение пред върховенството на закона може да се окаже за балканските лидери не такъв удобен партньор, какъвто е Путин. Все пак Западът удържа една победа – преименуването на Република Македония в Република Северна Македония открива за тази страна пътя към НАТО, анализира „Таймс“.

Само че споразумението трябва да бъде ратифицирано от гръцкия парламент. Ако сделката не бъде ратифицирана, етническите малцинства в Македония могат да започнат да искат независимост, което в края на краищата ще дестабилизира целия регион. Основно от това би спечелил Путин, се заключава в коментара на уважаваната британска медия.

Източник: Епицентър.бг


image0 (9K)