Тайната владетелка на САЩ

Мишел Обама ли е човекът, който дърпа конците в Белия дом? И наистина ли Първата дама на САЩ е тъй сприхава, надменна и властна, както твърди една американска журналистка в новата си книга?

defaultМишел, необичаната

Забравете надпреварата за президентския кандидат на републиканците! Съвсем други въпроси вълнуват тези дни американците: Бил ли е Джони Деп на първото Хелоуин парти на семейство Обама в Белия дом? И ако отговорът е „да”, защо тогава присъствието му е било премълчано? Какво общо има Мишел Обама с това и наистина ли Първата дама е човекът, който дърпа конците в Белия дом? Тези въпроси станаха актуални, след като в американските книжарници се появи книгата „Семейство Обама”. Неин автор е журналистката от „Ню Йорк таймс” Джоди Кантор.

Заради твърденията на Кантор Вашингтон направо ври и кипи. От една страна заради новото попълнение от клюки, а от друга – заради подробното описание на методите, посредством които Мишел Обама оказвала влияние върху политическите приоритети на съпруга си – както твърди авторката на книгата Джоди Кантор.

defaultТя ли взима решенията?

Колеблива и заядлива?

Кантор пише например, че Мишел Обама приела с нежелание ролята си на Първа дама. Първоначално президентската съпруга дори била отказала да се премести във Вашингтон през януари 2009-та – Мишел настоявала това да стане едва през лятото, след края на учебната година на двете им дъщери. Съветниците на Обама обаче били против. В крайна сметка Мишел се съгласила, но подчертала, че го прави с една-единствена умисъл – да не разделя семейството.

Първоначално животът в Белия дом я шокирал – заради постоянното наблюдение, на което била изложена. Набързо премахнала традиционната вечеря на Първата дама със съпругите на конгресмените. Освен това обявила, че е на разположение за официални задължения само два дни седмично. В Белия дом бързо се разнесли вицове за това колко трудно било да убедиш президентшата да участва в някоя проява.

На Мишел й било особено неприятно, че съветниците на Барак Обама искали да контролират и нейния имидж. Тя така или иначе си била наложила да се представя винаги перфектно – та нали е първата тъмнокожа президентша! „Тя винаги имаше чувството, че всички само чакат една тъмнокожа жена да съгреши”, споделят пред Кантор хора от близкото обкръжение на Обама и допълват: „Мишел искаше да докаже, че след скучната ера на Лора Буш в Белия дом отново властва добрият вкус.”

В същото време съветниците на съпруга й се опасяват, че твърде изтънчените президентски прояви ще разгневят обществото. Може би точно поради това съвсем съзнателно е бил премълчан и размерът на президентското Хелоун парти от 2009 година, на което е присъствала и холивудската звезда Джони Деп. Списъкът с 200 височайши гости е просто неудобен за Белия дом във времена, когато Съединените щати са разтърсвани от най-голямата икономическа криза от Голямата депресия насам.

defaultСемейство Обама

„Не мога да я понасям!“

В книгата си Кантор твърди освен това, че поведението на Мишел Обама многократно било довело до търкания между най-важните сътрудници на президента. Веднъж се стигнало дори до гневен изблик на президентския говорител.

Мишел постоянно критикувала сътрудниците на съпруга си. Не открито, а под сурдинка – у дома. Най-много се ядосвала от факта, че съветниците на Барак Обама все го принуждавали да прави политически компромиси. В същото време Мишел била силата, накарала президента да задвижи здравната и имиграционната реформа, пише Кантор в книгата си.

Дейвид Акселрод, близък съратник на президента Обама, приема всичко това философски: „Когато тя се съмнява в нещо, просто споделя тези съмнения със съпруга си.” По-сприхаво реагират бившият шеф на президентския щаб Рам Еманюел и говорителят на Обама Робърт Гибс. Еманюел се опитвал да я избягва, докато Гибс направо не можел да я понася. След една от поредните критики на президентшата Гибс избухнал и изрекъл не особено вежливи думи по адрес на Първата дама – пред публика. Междувременно и двамата вече не са в Белия дом.


image0 (9K)