Тайните на зелената салата

Салатите са вълнуващи, салатите са „рокендрол“, както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач, за да ги направим такива, към тях трябва да се настроим творчески, ако трябва – да променим изцяло виждането си.

Традиционно българите смятаме салатата за гарнитура или нещо, с което си пием аперитива, но вече е пределно ясно, че тя си е едно пълноценно, вкусно и засищащо ястие. Стига да знаем как да я приготвяме.

“Както е една импровизация, така и всяка зелена салата си има своите базови правила и тънкости, които е добре да познаваме, за да я преоткрием и да й се наслаждаваме.”

В центъра на вниманието: Листните салати

Ползвайте цели зелени салати, вместо листа или предварително нарязани. Не пестим кой знае колко време, но така хем виждаме цялата салата, хем получаваме и най-крехките й листенца, и по-солидните, които придават обем. Измиването става под течаща студена вода и ако желаете – може да накиснете чистите листа в студена вода. Смята се, че при накисване се извличат нитратите.

Когато имаме салати и зеленолистни, трябва максимално да отстраним водата от тях, след като са измити. Това може да стане със специална центрофуга за салата, може и да ги оставим на кухненска хартия. Струва си да се отдели това време или да се купи този уред, ако обичате салата. Колкото по-малко вода има, толкова по-добре попива дресингът, вместо да се утаи на дъното на купата.

Винаги накъсвайте, вместо да режете с нож листните салати. Така те остава пухкави, соковете се запазват. Когато ги режем на дъската, обратно – смачкваме ги и при натиска – сокът се отделя. Накъсването е на удобни за ядене парченца и не твърде внимателно. Подхождайте със замах. Заедно със салатите накъсайте и зелени подправки като босилек, мента, или зеленолистни като спанак, кейл. Руколата остава цяла, както и бейби салатките. Така ще се смесят равномерно с по-едрите салати и ще дадат аромат и вкус, тъй като те са по-богати на вода, отколкото на отличим вкус.

Текстура и полезни съставки: Въглехидрати, протеини, витамини

Зеленчуци като краставица, тиквичка, морков може да бъдат нарязани с картофобелачката на ленти, вместо на парченца, както е обичайно. Това дава интересен вид на всяка салата, привкус на професионален подход и отношение. Така и салатата ще остане пухкава, вместо да падне под тежестта на краставиците например.

Протеини може да са сурови ядки и семена – тиквени, слънчогледови, кедрови, смляно ленено семе, кашу, орехи, сусам. Стига да са малко предварително накиснати и сурови – те са богати на протеини и аминокиселини. Ще направят салата по-балансирана и тя ще запази от обема си. Традиционно за нас е свареното яйце, но то, като по-тежко може да се добавя чак накрая при сервиране. Протеини могат да дойдат и от сирена – моцарелата е подходяща за листните салати, но може и някое от сините сирена. Риба тон също е добра идея. Протеини има и в бобовите – леща, био боб, боб мунг, нахут, в пъдпъдичите яйца и кълновете.

Въглехидратите в зелената салата могат да дойдат от крутони, по-дребна сварена паста или от житни култури като булгур, жито, ечемик, елда, киноа, царевица, дори някои видове ориз като див ориз или кафяв ориз. Сварете ги предварително в леко подсолена вода, колкото да омекнат, отцедете добре и добавете в салатата.

Кафевият ориз и пълнозърнестата паста допълват аминокиселините от бобовите и правят белтъка пълноценен за усвояване. Това е особено важно за вегани и вегетарианци.

На финала: Дресингът

Когато всичко е сложено в голяма купа, идва финалът – овкусяването. Първото правило е, че то трябва да стане непосредствено преди сервиране на салатата. Колкото по-дълго време дресингът е в нея, толкова по-бързо солта и киселината извличат соковете на зеленчуците и тя остава тъжна каша на дъното на купата. Смисълът от дресинга е освен да се овкуси салатата, но и някои хранителни елементи да се усвоят по-добре. Киселините и мазнините въздействат и на стомашните сокове, и на самите хранителни вещества. Витамин А например е мастноразтворим.

Смесвайте дресинга предварително в малко бурканче. Първо, може да остане и е добре да бъде съхранен в съд, който се затваря, и второ – с разтръскване на бурканчето съставките ще се смесят идеално. Рецептата на Джейми е мазнина:киселина = 3:1. Мазнината и киселината е по избор – зехтин или друга сурово пресована мазнина и оцет (винен, ябълков, балсамов), лимонов сок, сок от лайм. Когато се смесят, киселината отива на дъното и се вижда горе-долу съотношението. Добавяме сол и черен пипер и здравата разтръскваме, задължително още веднъж преди овкусяването.

Когато основният дресинг е готов, може да надграждаме вкуса с дижонска горчица, кисело мляко, сухи подправки и каквото обичаме като вкус. Много е важно да не прекаляваме с дресинга. Той не бива да потиска вкусовете на салатата, а да ги подчертава. По-малко, по-добре.

И така, готови сме със суровата салата в купата и имаме намерение скоро да я поднесем. Тръскаме дресинга, поливаме и, най-добре с ръце, внимателно я объркваме с движение нагоре във въздуха, все едно оправяме къдрици. Така пазим височината и обема на нашата салата. Загребваме с две ръце и слагаме по чиниите.

Източник: You tube канала на Джейми Оливър – FoodTube

Автор: Мария Алексиева

Hera.bg

 


image0 (9K)