Талибаните нямат достъп до повечето активи на Афганистанската централна банка

Талибаните нямат достъп до повечето активи на Афганистанската централна банка

Снимка: Jim Huylebroek/Bloomberg

Талибаните установиха контрол в Афганистан с удивителна скорост, но е малко вероятно бунтовниците да получат бърз достъп до по-голямата част от активите на Афганистанската централна банка на приблизителна стойност 10 млрд. долара, предава Ройтерс.

Смята се, че централната банка на страната Da Afghanistan Bank (DAB) притежава чуждестранна валута, злато и други ценности в трезорите си, казва афганистански официален представител.

По-голямата част от активите са държани извън Афганистан и това може да ги остави извън обхвата на бунтовниците, отбелязват афганистански официални представители, включително действащият председател на банката Аджмал Ахмади, който избяга от Кабул.

“Тъй като талибаните все още са в списъци с международни санкции, очаква се (потвърдено е?), че подобни активи ще бъдат замразени и няма да са достъпни за талибаните“, заяви Ахмади в Twitter в сряда.

„Можем да кажем, че достъпните за талибаните средства са може би 0,1% – 0,2% от общите международни резерви на Афганистан. Това не е много“, допълни той.

Талибаните съобщиха в събота, че хазната, публичните обекти и държавните офиси са собственост на страната и „трябва да бъдат строго пазени“.

Най-новият финансов отчет, публикуван онлайн, показва, че DAB притежава общи активи на стойност около 10 млрд. долара, включително златни резерви на стойност 1,3 млрд. долара и резерви в чуждестранна валута на стойност 362 млн. долара въз основа на обменните курсове на 21 юни, датата на доклада. Ахмади заяви миналата седмица, че общите резерви са на стойност 9 млрд. долара.

Много активи са държани в чужбина

Централните банки, особено в развиващите се страни, често държат активите си в чужбина в институции като Федералния резерв в Ню Йорк или Английската централна банка.

Консолидираният отчет на DAB показа, че във Федералния резерв в Ню Йорк има кюлчета злато на стойност 101 770 256 000 афгана, равняващи се по онова време на 1,32 млрд. долара, държани там от Афганистанската централна банка в трезорите ѝ към края на 2020 г.

Още по темата

От съобщението на DAB през юни става ясно още, че банката притежава инвестиции на стойност 6,1 млрд. долара. Юнският доклад не съдържа подробности за тези инвестиции, но разбивка в доклада от края на годината показва, че повечето са във формата на американски държавни ценни книжа.

Инвестициите са били направени чрез Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), подразделение на Световната банка, или чрез Федералния резерв в Ню Йорк и са държани в американския град. Сред по-малките активи са дялове от инвестиции на Банката за международни разплащания, базирана в Швейцария, и Банката за търговия и развитие към Организацията за икономическо сътрудничество в Турция.

„В съответствие с международните стандарти повечето активи са държани в сигурни, ликвидни активи като държавни облигации и злато“, коментира Ахмади в Twitter, потвърждавайки, че активите се намират във Фед, Банката за международни разплащания чрез програма на Световната банка и други банкови сметки.

Запитан за активите, представител на Федералния резерв в Ню Йорк заяви, че банката не признава и не обсъжда отделни притежатели на сметки, но като цяло е в контакт с американските федерални агенции, за да наблюдава събитията, които може да повлияят на контрола на чуждестранна централна банка.

„Никакви активи на централната банка, които афганистанското правителство има в САЩ, няма да бъдат предоставени на талибаните“, казва пред Ройтерс представител на администрацията на американския президент Джо Байдън.

Притежавани от DAB чуждестранни валути на стойност около 362 млн. долара са почти изцяло в американски долари и са държани в централата на банката и в клонове, както и в президентския дворец, който сега е в ръцете на талибаните.

В отчета на DAB в края на годината сред активите се посочват също златни кюлчета и сребърни монети на стойност малко под 160 млн. долара, които са държани в трезора на банката в президентския дворец.

В трезорите на Афганистанската централна банка има и златни бижута на 2000 години, орнаменти и монети, известни като Бактрианското съкровище, сочат данни на ЮНЕСКО. Тези около 21 хил. древни артефакта се смятаха за изгубени до 2003 г., когато бяха открити в таен трезор на приземния етаж в банката, след като не бяха намерени при предходната ера на управление на талибаните.

През януари афганистански депутати предложиха да изпратят съкровището в чужбина за безопасно съхранение, като предупредиха, че то е застрашено от кражба, съобщи местната телевизия Tolo News.

Достъпът до специалните права на тираж е съмнителен

Международният валутен фонд (МВФ) оцени резервите с чуждестранна валута на Афганистанската централна банка на 9,5 млрд. долара през 2021 г. в най-новия си доклад, публикуван през юни.

Ключовият въпрос ще бъде управлението на дела на Афганистан от специалните права на тираж на обща стойност 650 млрд. долара, които 190-те страни членки на фонда трябва да получат на 23 август.

Целта на специалните права на тираж е да заздравят резервите на развиващите се страни, пострадали от коронавирусната пандемия. Афганистан, който е член на МВФ, има право да получи около 455 млн. долара въз основа на квотата си от 0,07% във фонда.

Получаването на достъп от талибаните до тези активи ще бъде преглътнато трудно в световните столици, но не всички страни имат достъп до специалните права на тираж.

През 2019 г. МВФ замрази достъпа на Венецуела, след като над 50 страни членки, представляващи мнозинството от акционерите във фонда, отказаха да признаят правителството на Николас Мадуро.

Фондът не е отговорил на молба за коментар за дела на Афганистан от специалните права на тираж.

Запознат източник заяви, че действията на МВФ в такива случаи са ръководени от позициите на страните членки. Те не са достигнали до консенсус и дали да признаят военните ръководители в Мианмар след завземането на властта през февруари.

„Не е сигурно, че сега тези средства ще стигнат до Афганистан“, каза действащият председател на централната банка Ахмади.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)