Теменужка Петкова: Няма оставки, няма затваряне на „Марица Изток“ 2

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаря на въпроси на Илиана Беновска и други медии след среща с АОБР за цената на тока от 13-ти февруари 2020 г.

Теменужка Петкова: Срещата с работодателите беше много ползотворна, премина в изключително конструктивен, партньорски диалог. С колегите от бизнеса сме си говорили много честно и открито. Когато има проблеми търсим общи решения и мисля, че и в рамките на днешната среща успяхме да набележим такива. Така че продължаваме съвместно да работим.

Илиана Беновска: А оставки ще има ли, министър Петкова?

Теменужка Петкова: Не, тази тема не сме обсъждали. Изяснихме всички въпроси, които колегите от бизнеса повдигнаха. Ние изложихме нашите аргументи. Предложихме информация, всички ръководители на дружества бяха тук, всеки един от тях разказа и за спецификата на работа на съответната централа, за работата на борсата колегата от борсата обясни как стоят нещата.

Илиана Беновска: А как се споразумяхте за цената на промишления ток, защото това беше препъникамъка?

Теменужка Петкова: По отношение на цената водихме дълъг разговор. Цената, основният път за нейното пазарно изражение е пълната либерализация на пазара за електрическа енергия. Знаете, че това е една тема, по която ние работим много отдавна, движим се с темпове, които не ни позволиха през миналата година и по-миналата година да реализираме това наше желание и този наш ангажимент. Но аз съм сигурна сега, че с колегите от бизнеса заедно ще намерим най-доброто решение.

Илиана Беновска: А ще затваряте ли ТЕЦ „Марица Изток“ 2?

Теменужка Петкова: Не, ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е основна базова мощност в българската електроенергийна система. С колегите от бизнеса обсъдихме това. Напротив, стигнахме до общи решения за законодателни промени в тази посока, които бизнесът подкрепя, свързани с ТЕЦ „Марица Изток“ 2.

Медия: Кажете нещо конкретно?

Теменужка Петкова: Конкретно ми е трудно сега да кажа, просто набелязахме следващи срещи, следващи диалози. Всеки един от нас ще си подготви определена позиция по всички тези въпроси, които набелязахме.

Медия: Какъв е срокът, в който ще се извършат тези промени?

Теменужка Петкова: Първо ще проведем една техническа среща с колегите от ТЕЦ „Марица Изток“ 2, мини „Марица Изток“, колегите от бизнеса, БЕХ, така че в рамките на тази среща конкретно ще обсъдим всички тези предложения, които и днес набелязахме. Предстои ни доста работа, всеки един от нас ще работи по тази тема.

Медия: Говорим за стабилизирането на ТЕЦ „Марица Изток“ 2?

Теменужка Петкова: Разбира се!

Медия: А дотогава как ще се реши проблемът с високата цена на промишления ток?

Теменужка Петкова: По отношение на цената на електрическата енергия ние разполагаме с информацията от „Евростат“, това е информация, която МЕ събираме и анализираме от 2014 г. Тази информация ясно показва какви са тенденциите по отношение на цената на електрическата енергия в Европа или държавите, които „Евростат“ следи. Колегите от бизнеса представиха анализ на една компания, която е направила такъв преглед на цените. Той се различава малко от „Евростат“. Така че ние ще разменим информация и ще анализираме.

Илиана Беновска: А какво се случва с токовата борса, може ли някой да изкупува „спекулативно“, както се изразяват неправилно колеги, ток?

Теменужка Петкова: Това, което колегата от борсата обясни, е, че в събота, когато са били търговете за следващия ден неделя, когато се получи тази цена от 123 лева за мегаватчас …

Илиана Беновска: И 6 в Германия!

Теменужка Петкова: Тогава в съседните борси е имало, по всяка вероятност, някакъв софтуерен проблем и търговете в тези борси, румънска, унгарска са приключили с повече от 2 часа закъснение. Това е накарало участниците в тези платформи, в тези борси да се пренасочат към българската енергийна борса. Това разбира се е увеличило търсенето. Те са предложили по-високи цени, за да си гарантират търсенето на количества и това е довело до този скок в цената.

Илиана Беновска: Добре, но възможно ли е някой да манипулира цената, обвинен беше Ковачки за тази работа?

Теменужка Петкова: Вижте, когато има закон този закон ясно казва кой упражнява контрол по отношение работата на борсата.

Илиана Беновска: Кой?

Теменужка Петкова: Това е КЕВР. Има специален регламент, той е транспониран в Закона за енергетиката, колегите от КЕВР са на своето място и вършат своята работа.

Област за прикачени файлове


image0 (9K)