Теодора Димова с Голямата награда за литература на СУ

Теодора Димова с Голямата награда за литература на СУ

Известната българска писателка, драматург и есеист Теодора Димова беше удостоена с Голямата награда за литература на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ за 2022 година. Наградата й беше връчена от ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на тържествена церемония, която се състоя в аулата на висшето училище.
 
Теодора Димова е автор на романи, като „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“, „Влакът за Емаус“, „Поразените“, както и на повестта „Последният рожден ден“. През 2006 г. „Майките“ спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на девет езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. „Адриана“ е преведена във Франция и в Чехия. През 2010 г. „Марма, Мариам“ спечели приза „Христо Г. Данов“ за българска художествена литература.

Романът „Поразените“ е отличен с националната награда за роман на годината на фонд „13 века България“, както и с престижната френска литературна награда „Фрагонар“.
 
Теодора Димова е родена в София и е дъщеря на големия български писател Димитър Димов, каза в словото си деканът на Факултета по славянски филологии на СУ доц. Бойко Пенчев и добави, че за съкровената духовна връзка на Теодора Димова с баща й говори най-добре нейният роман „Адриана“.
 
Голямата награда на Софийския университет за литература неизменно е търсела да открои онези творци, които не просто създават добри книги, а присъстват като позиция в публичното пространство, като глас, който задава въпросите, който другите отбягват. Теодора Димова е задаващ въпроси интелектуалец, подчерта доц. Бойко Пенчев.

Той заяви, че връчването на Голямата награда на Софийския университет е знак за признание и израз на вяра, че науката и писателското изкуство имат една обща кауза – да възкресяват човешкия дух.

В словото си Теодора Димова сподели, че за нея е истински вълнуващо да получи наградата за литература на Софийския университет. „Вашата награда е учредена в самия край на миналия век и има повече от 20-годишна история. Нейни носители са Вера Мутафчиева, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров, Екатерина Йосифова. Имена на творци, които са си тръгнали от този свят, но са издигнали тук темелите на съвременната българска литература и на българското светоусещане. Вашата награда се връчва от Академичния съвет, в който влизат 40 професори, доценти, доктори, студенти, специалисти от почти всички факултети на най-престижния ни университет“, каза Теодора Димова.

Голямата награда за литература на Софийския университет е учредена през 1999 година и се присъжда веднъж на всеки две години като признание за цялостното литературно творчество на изтъкнат български автор. Лауреати на наградата са Вера Мутафчиева, Борис Христов, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров, Георги Мишев, Дончо Цончев, Боян Биолчев, Димитър Шумналиев, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, проф. Кирил Топалов и Бойко Ламбовски.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)