Личности

Тео Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в света

Теодор Ушев оглави класация на най-влиятелните фигури в световната анимация за последните 25 години. В анкета, организирана в края на миналата година от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния Център на Барселона, по повод 25-годишнината от основаването на фестивала 25 водещи критици, журналисти и други специалисти са отговорили за най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век са получили анкета с три въпроса:

1. Кои са най-запомнящите се пълнометражни анимационни филми в последните 25 г.?
2. Кои са най-забележителните режисьори на късометражна анимация в последните 25 г.?
3. Коя е най-добра изгряваща звезда в анимацията през последните 25 г.

Резултатите от допитването са поставил на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев. На следващите три места специалистите са класирани Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).

„Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. — коментира новината Теодор Ушев на стената си във Фейсбук. — Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл“.

През последните 15 години Теодор Ушев работи за Националния филмов съвет на Канада, а тази есен завърши в България снимките на първия си пълнометражен игрален филм – антиутопията по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, с работно заглавие „?1.618“. Има над 200 международни награди, включително номинация за „Оскар“ (за „Сляпата Вайша“), Кристал от международния фестивал за анимационни филм в Анси (Франция), почетен медал от Френската академия за филмово изкуство и Награда за Най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд („Златен глобус“). Член е на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на Изкуство и литература на Френската Република.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Кои са петте най-верни зодии в любовта?

Вижте дали вашата е сред тях...

15 минути ago

Слънцето се показва на Великден, градусите ще стигнат 23

Само на отделни места ще има краткотрайни валежи...

един час ago

Откриха двама издирвани младежи от Русе

Двамата отишли при дядото на единия и объркали пътя...

2 часа ago

Три коли се ударха край Омуртаг, има ранен

Тежката катастрофа е станала на пътя Велико Търново - Варна...

2 часа ago
image0 (9K)