Технологичните акции загубиха над 1 трлн. долара от стойността си за 3 дни

Технологичните акции загубиха над 1 трлн. долара от стойността си за 3 дни

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Разпродажбите на фондовите пазари се отразяват с пълна сила дори на най-големите компании. По данни на Bloomberg през последните три търговски дни технологичните гиганти като Apple, Microsoft и Amazon са загубили общо над 1 трлн. долара от стойността на акциите си.

„Наблюдаваме разпродажби във всички класове активи. Това се случва сравнително рядко и е типичен признак за криза“, обяснява пред Handelsblatt Фолкер Брюл, изпълнителен директор на Центъра за финансови изследвания към университета „Гьоте“ във Франкфурт. „В момента всички се опитват да реализират печалби, докато все още има такива“. И тъй като няма достатъчно търсене, което да противодейства на това, цените на акциите спадат.

Още по темата

Понастоящем това поведение е особено ясно изразено сред големите технологични компании. В резултат на това пазарната капитализация на десетте най-големи компании в американския технологичен индекс Nasdaq 100 се е свила с почти 1,1 трилиона долара от края на търговията миналата сряда. Най-големият губещ е производителят на iPhone Apple, чиято стойност е намаляла с 226 млрд. долара. В момента компанията е изместена от саудитската петролна компания Saudi Aramco като най-скъпата компания в света.

Най-големият губещ след Apple е софтуерният разработчик Microsoft със 190 млрд. долара. Третият в тази класация е онлайн търговецът на дребно Amazon с минус от 174 млрд. долара, следван от производителя на електрически автомобили Tesla със загуба от 171 млрд. долара и компанията майка на Google Alphabet със 127 млрд. долара.

Целият Nasdaq 100 загуби около 1,5 трлн. долара в рамките на три дни. Това е повече от стойността на всички компании в германския водещ индекс Dax 40, взети заедно.

 

 

Според икономиста Диана Мусина от управителя на активи AMP Investments пазарите се притесняват от значително икономическо забавяне или „твърдо приземяване“ поради агресивното повишаване на лихвените проценти.

Технологичният индекс е в режим на корекция от миналия четвъртък, след като Фед повиши основния си лихвен процент с половин процентен пункт, а председателят на Фед Джером Пауъл сигнализира, че лихвите ще продължат да се повишават с подобен темп, за да се пребори централната банка с инфлацията в САЩ. Инвеститорите се опасяват, че така Фед може да задуши икономиката.

Повишаването на лихвените проценти е особено критично за оценките на технологичните акции, които обикновено са компании с растеж. Това е така, защото повишаването на лихвените проценти увеличава разходите за финансиране и свива бъдещите приходи в моделите за оценка на анализаторите. След повишаването на лихвения процент курсът на Nasdaq 100 спадна с до 10%.

Корекцията обаче води и до понижаване на досегашните високи оценки на акциите, обяснява фонд мениджърът Мат Моберг от Franklin Templeton: „Курсовете на някои технологични компании спадат значително, въпреки че фундаменталните данни остават добри, както показа например Microsoft. Така че оценките стават по-привлекателни до известна степен“.

Съответно първите инвеститори използват корекцията, за да се върнат обратно в позициите си. Във вторник Nasdaq 100 се повиши с повече от два процента при достигане на най-високата си стойност през първите часове на търговия. Въпреки това инвестиционният стратег Солита Марсели предупреди клиентите си в бележка: „В момента инвеститорите трябва да са подготвени за продължаваща волатилност“.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)