Технологични гиганти могат да помогнат за разследване на случващото се в Украйна

Технологични гиганти могат да помогнат за разследване на случващото се в Украйна

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Четирима американски конгресмени от Демократическата партия на САЩ са поискали от главните изпълнителни директори на YouTube, TikTok, Twitter и Meta Platforms да архивират съдържание, което може да бъде използвано като доказателство за предполагаемите руски военни престъпления в Украйна, предава Ройтерс.

Украйна и Западът твърдят, че руски военни са извършили военни престъпления по време на 11-седмичната инвазия в съседната страна, при която загинаха хиляди цивилни. Русия отрича обвиненията и твърди, че не се прицелва към цивилни.

В писмо до главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг четиримата конгресмени – включително лидерите на комисиите за надзор и външни работи към Камарата на представителите Каролин Малоуни и Грегъри Мийкс – са насърчили компаниите да запазят такова съдържание, публикувано в платформите им.

Това съдържание „потенциално могат да бъде ползвано за доказателство, тъй като правителството на САЩ и международните защитници на правата на човека разследват руски военни престъпления, престъпления срещу човечеството и други зверства в Украйна“, гласи писмото.

Текстовете са били подписани и от двама председатели на подкомисии – Уилям Кийтинг и Стивън Линч.

Съветът по правата на човека към ООН в четвъртък прие резолюция за започването на разследване на възможните военни престъпления от руски войски в места близо до столицата Киев и в други части на страната.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)