Стара Загора

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ремонтира и оборудва помещения на кризисен център „Самарянска къща“

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ремонтира и оборудва помещения на кризисен център „Самарянска къща“. Проектът цели да гарантира здравето и безопасността на посетителите и служителите на центъра в условията на епидемията от COVID-19

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ направи комплексен ремонт и предостави ново оборудване на Кризисен център „Самарянска къща“, управляван от Сдружение „Самаряни“, Стара Загора. Дарението ще даде повече сигурност и спокойствие на настанените в центъра хора в нужда и ще улесни достъпа им до качествени социални услуги, чиято важност нараства в условията на пандемията от COVID-19.

В рамките на ремонтните дейности, в „Самарянска къща“ беше пребоядисано, отоплено и оборудвано със съвременни техника пералното и гладачно помещение, а стаята за почивка на персонала, който полага 24 часови дежурства, беше обзаведена с нови мебели и електроуреди. Кризисният център вече разполага и с обособена зона за изолация, необходима заради пандемията. Зоната включва стая, напълно обзаведена с удобна мебелировка и всичко необходимо за пълноценно пребиваване, както и прилежащи към нея ремонтирани и преоборудвани баня и тоалетна.

„В условията на пандемията от COVID-19  социалните институции, които са убежище за хората от застрашени обществени групи имат своята особено важна социална мисия. Времената на трудности и предизвикателства за бизнеса не отменят неговата отговорност към онези, които имат нужда от подадена ръка, сигурност и спокойствие, напротив – това е моментът, в който солидарността има най-голямо значение за общността ни“, каза Надя Синигерска–Бохорова, Мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

„Времето, в което живеем, ни изправя непрестанно пред големи предизвикателства, с които е трудно да се справим сами. Ето защо, ние сме изключително признателни за това, че „КонтурГлобал Марица Изток 3“ от години е неизменен партньор на Сдружение „Самаряни“ и чрез своята програма за социални инвестиции за пореден път подкрепи осъществяването на нашата дейност, насочена към оказване на подкрепа за хора от толкова уязвима група, каквато са децата и жените, пострадали от насилие. Чрез партньорства, като това помежду ни, имаме възможност да подобрим условията в Кризисен център „Самарянска къща“ и да продължаваме да подкрепяме хора, преминаващи през страдание. Вярваме, че нашите съвместни инициативи и проекти показват как добрите намерения действително се въплъщават в добри дела, които внасят различен смисъл на човешките ни взаимоотношения и ни извисяват! Това, че заедно можем да продължаваме да култивираме доброто и да показваме неуморно, че то съществува дълбоко в сърцето и душата на всеки човек, ни носи голямо вътрешно удовлетворение. За нас е истинска радост и привилегия, че по пътя на добротворстването намерихме още един свой съмишленик и партньор в лицето на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и искрено се надяваме това наше партньорство да продължи и занапред да твори добро за страдащите.“, сподели Иванка Иванова-Попова, Председател на Управителния съвет на Сдружение „Самаряни“.

Кризисният център „Самарянска къща“ е най-големият функциониращ център в страната, който предлага краткосрочни социални услуги, чиято основна цел е подкрепа на процеса по възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ. Институцията функционира от 16 години и е с капацитет от 15 места. Срокът за настаняване е до 6 месеца, съобразно индивидуалните потребности на настанените. На пострадалите лица се предоставя подслон, задоволяване на базисни потребности, правно, социално и психологическо консултиране. В рамките на „Самарянска къща“ работят 11 висококвалифицирани специалисти, които ежедневно отделят време и грижи за изпадналите в беда.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред големите работодатели и най-щедрите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана топлоелектрическата й централа. През последните години компанията инвестира над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата са предназначени за местните общности.

КонтурГлобал Марица Изток 3 притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Четирима волейболисти отказали да играят за националния

Решено е те да не бъдат викани в следващите 5 години...

29 минути ago

„Албена“ открива летния сезон, чака 3000 туристи

Осем хотела отварят за празниците...

40 минути ago

Марадона може и да е издъхнал заради токсично вещество

Идолът на Неапол дълго време се лекува от зависимости...

41 минути ago

Променят движението в столицата заради 6 май

Тази година военен парад няма да има...

49 минути ago

Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев спечели бронзов медал на първенството по джудо

  Състезателят Добромир Иванов от СК Недьо Ранчев Стара Загора се представи силно при участието…

53 минути ago
image0 (9K)