„Те изписаха умиращ човек“. Един трагичен случай с много неизвестни

Възрастен мъж със симптоми на COVID-19, включително задух, температура и кашлица, е приет в спешното отделение на плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски“. По-късно е изписан заради липсата на предварително направен PCR тест с положителен резултат и недостатъчно места в буферното отделение, където би могъл да изчака какво ще покаже направеното му на момента изследване за коронавирус. Напът за вкъщи умира на стълбите в блока си.

Трагичният случай на Тодор Пешев привлече вниманието на медиите в началото на седмицата. Официалната позиция на болницата гласи, че 76-годишният мъж е починал от масиран инфаркт, който е нямало как да бъде предвиден от лекарите при прегледа му. Близките на мъжа обаче твърдят, че той е потърсил спешна медицинска помощ заради невъзможност да диша нормално – проблем, който е продължавал да изпитва и при напускането на болницата.

Затова семейството му подава сигнал в Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която проверява случая. Свободна Европа отправи запитване за коментар до институцията и оттам заявиха, че ще предоставят информация, когато това е възможно.

По думите на дъщерята на Тодор Пешев – Ралица Окова, преди и след смъртта му има редица неизяснени моменти, които говорят за сериозни пропуски в системата. Тя подчертава, че уважава и вярва на българските лекари, но просто иска да разбере какво точно се е случило с баща ѝ и защо не е оставен под наблюдение в болницата преди да почине.

         “ Казах им: „Моля ви,
            не го изписвайте, той
            не може да диша!“

            Ралица Окова

„Казах им: „Моля ви, не го изписвайте, той не може да диша!“ Беше ми обяснено, че в отделението, в което са [пациентите] под въпрос за COVID-19, няма места. Взет му е PCR тест и го изписват, защото няма резултат от PCR теста. Ако утре излезе [резултат] и е положителен, тогава ще могат да го приемат в инфекциозно отделение, където има места. Това, което се случи, е, че те изписаха умиращ човек“, каза Окова.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова, която е запозната със случая, има достатъчно данни да се предполага, че в спешното отделение на плевенската болница не са оказали своевременно и достатъчно медицинска помощ на Пешев. Тя смята, че е възможна и хипотезата за поставена грешна диагноза. Дали това е така, може да установи именно агенцията „Медицински надзор“.

I Как се стига до тази ситуация

Съпругата на Тодор Пешев е онкоболна и в началото на месеца тримата с дъщеря им Ралица пътуват до болница „Токуда“ в София, за да ѝ бъде направена биопсия. На втория ден от 3-дневната ѝ клинична пътека обаче става ясно, че в стаята, в която е настанена, има пациентка с COVID-19. Затова всички са изписани. На съпругата на Пешев са направени PCR тестове и при приемането, и при излизането ѝ от „Токуда“ – и двата са отрицателни.

Въпреки това няколко дни по-късно двамата проявяват симптоми – първоначално хрема, а след това температура и кашлица. Състоянието на възрастния мъж се влошава и на 16 октомври дъщеря му го посъветва да се обади на личната си лекарка, защото вече е загубил обонянието си и няма сили. Тя го вика на преглед, праща го да снима дробовете си и му предписва антибиотик. Въпреки че по думите на Окова снимката изглежда чиста, личната лекарка на баща ѝ подозира, че той е с бронхит или бронхопневмония.

Фрагмент от листа за преглед на Тодор Пешев

На 17 октомври вечерта Пешев вече изпитва задух, а на сутринта на следващия ден семейството му се обажда на личната му лекарка с молба да извика линейка. Мъжът е закаран в спешното отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, където по документи е приет в 10:16 сутринта. На листа за прегледа му като час на изписване обаче е отбелязано 10:36. Време, което според дъщеря му не отговаря на действителния му престой в болницата.

         “ Абсолютно не е реален часът –
           най-вероятно са го приели
           и са го изписали документално
           веднага.

           Ралица Окова

„Абсолютно не е реален часът – най-вероятно са го приели и са го изписали документално веднага“, съмнява се Окова, която по време на прегледа на баща си е стояла отвън в колата си около три часа.

В крайна сметка баща ѝ е изписан, въпреки че на излизане от болницата дъщеря му го пита дали може да диша нормално и той отрича. Дъщерята твърди, че в този момент в спешното отделение е имало празни легла.

След като медиците не откликват на молбите ѝ да оставят баща ѝ в болницата, тя моли поне да го закарат с линейка обратно до дома му. Шофьорът се съгласява и да помогне на Пешев да се качи до четвъртия етаж по стълбите, тъй като няма асансьор. На площадката на втория етаж обаче възрастният мъж пада.

Тогава дъщеря му моли да го върнат обратно в болницата, но шофьорът ѝ казва, че в линейката няма носилка, с която да го занесат. Няма и апаратура за реанимация. Затова викат втора линейка, която вече е оборудвана, а през това време лекарката му прави сърдечен масаж.

I „Нещата продължиха по ужасен начин“

„В крайна сметка те дойдоха, за да установят смъртта на баща ми, който не можа да стигне до четвъртия етаж – почина на втория етаж в ръцете ми. Оттук нататък нещата продължиха по ужасен начин още дни“, спомни си Окова.

Тялото на Пешев трябва да остане в дома му, тъй като може да е носител на коронавирус. „Това означаваше, че докато носят баща ми до четвъртия етаж, за тези няколко секунди трябваше да се кача при онкоболната ми майка и да ѝ съобщя новината, а тя го беше видяла през терасата как слиза жив от линейката.“

Следвайки протокола, семейството уведомява за смъртта на Пешев личната му лекарка, която се обажда в плевенската Регионална здравна инспекция (РЗИ). По думите на Окова обаче оттам не ѝ помагат с никаква информация. На следващия ден, 19 октомври, тя лично отива в РЗИ, за да търси резултата от PCR теста на баща си, но оттам я препращат в болницата, откъдето е изписан. В спешното отделение обаче също ѝ казват, че няма резултат от такъв тест.

На 20 октомври приятелка на Окова използва лични контакти, за да разбере неофициално, че приживе Пешев е дал положителна проба за коронавирус. Тогава дъщеря му се обажда в болницата и отново пита за резултата: „Казаха ми, че в тяхната тетрадка фигурира като отрицателен.“

Тодор Пешев заедно със съпругата и дъщеря си

„Тогава аз спрях да се занимавам, защото дойде време да отидем да погребем баща ми. Не минахме през църква, погребахме го с домашните дрехи, с които беше. Един човек, който безкрайно държеше на чистотата си, на личната си хигиена – ние не можахме да го изпратим, както беше цял живот“, разказа още Ралица Окова.

След погребението от РЗИ – Плевен официално ѝ съобщават, че тестът на баща ѝ е положителен. Заради противоречивата информация, която тя получава преди това обаче, Пешев не е погребан според изискванията на протокола за починали с коронавирус. Тя моли служителите в РЗИ да проверят защо от болницата са ѝ казали, че изследването е било отрицателно, но така и не получава обяснение.

         “ Не знам как
            допускат такива грешки.

            Ралица Окова

„За мен нещата са супер неуредени. С цялото ми уважение, сигурно са много претрупани тези хора, обаче смятам, че това са много важни неща. Не знам как допускат такива грешки“, недоумява дъщерята на Тодор Пешев.

Другият въпрос, на който все още няма отговор е защо официалният час на изписване на баща ѝ от спешното отделение е само 20 минути след приемането му: „Как в 10:36 ще са го изписали и той ще почине около 13:30 или 14:00 часа на площадката в блока и те все още ще са тука при положение, че не могат да се погрижат по никакъв начин за него?“

I Официалните отговори от болницата

Свободна Европа се свърза с говорителя на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Момчил Цветков, за да го помоли да обясни това разминаване в часовете, но той заяви, че „чак до такава степен не съм се ровил“.

„Значи, аз исках да разбера какво е станало – имаме официална позиция. Просто в момента ситуацията е такава – изключително напрегната, в страхотен стрес се работи от март месец насам. Има много хора, които са с фалшиви симптоми или пък си въобразяват… Ако всеки го вкараме в болницата, тя ще се напълни за половин [ден]“, добави той.

Цветков няколко пъти повтори, че хора без позитивен тест за коронавирус не могат да бъдат приемани в инфекциозното отделение на болницата, а Пешев не е бил оставен в друго отделение, тъй като е имало съмнения, че е болен от COVID-19. Отхвърлен е бил и вариантът да остане в т.нар. триаж – буферно отделение, в което пациенти в тежко състояние без позитивен PCR тест, но със симптоми за коронавирус, изчакват резултатите от направеното им изследване.

         “ Спешните отделения
            са да спасяват човешки животи,
            а те се превръщат в лаборатории,
            които правят PCR тест тепърва.

            Момчил Цветков

„В случая е преценено, че това отделение е почти пълно и г-н Пешев може да изчака [у дома], но ако му стане зле, да се обади и веднага ще бъде приет. Много хора пристигат във вече влошено състояние и нямат PCR тест, а спешните отделения са да спасяват човешки животи, а те се превръщат в лаборатории, които правят PCR тест тепърва“, добави Цветков.

На въпрос защо е изписан, въпреки че при излизането си от спешното отделение сам е заявил, че диша трудно, говорителят на болницата уточни, че „лекарите са преценили, че той не е за триаж, а той не може да бъде настанен в други отделения, тъй като е съмнителен за COVID-19“.

„В случая, тъй като му е правен сърдечен масаж, според медиците става въпрос за остър коронарен инцидент или казано на разговорен език – масивен инфаркт. Лекарите са му правили ЕКГ, правили са му изследвания – чисти са били. Пращайки го вкъщи, не са знаели, че той ще получи инфаркт – няма как да го предвидим това.“

Документ от консултацията с пулмолог, на който личи час 12:00

Попитан дали е запознат с обстоятелството, че от спешното отделение първо са съобщили на Ралица Окова, че PCR тестът на баща ѝ е отрицателен, а след това от РЗИ са ѝ казали обратното, Момчил Цветков заяви, че няма информация за такова разминаване и подчерта, че работи с „факти и документи“.

Свободна Европа отправи в понеделник писмени въпроси по случая и до плевенската здравна инспекция. Оттам потвърдиха, че са ги получили и ще отговорят, но до публикуването на текста отговори не бяха изпратени.

I „Безспорно е бил спешен пациент“

Според адвокат Мария Шаркова състоянието, в което е бил Тодор Пешев при приемането и изписването му от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ сочи, че той „безспорно е бил спешен пациент“. Тя цитира Член 100 от Закона за здравето, според който „всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние“.

         “ Не може да се откаже
            оказването на спешна
            медицинска помощ, дори
            когато не са налице
            оптималните условия.

            Мария Шаркова

„Не може да се откаже оказването на спешна медицинска помощ, дори когато не са налице оптималните условия – липсват места, апаратура, подходящи специалисти – болницата е длъжна да окаже с всичките си ресурси спешна медицинска помощ. Междувременно трябва да организира транспортирането на пациента до подходящо лечебно заведение, което отговаря на неговото състояние“, поясни Шаркова със заключението, че „в случая това въобще не е направено“.

По думите ѝ фактът, че Пешев е починал скоро след изписването си, води до извод, че правилно е потърсил спешна медицинска помощ. Затова и тя е на мнение, че са налице данни за недостатъчна и ненавременно оказана помощ, а и за потенциално грешна диагноза.

„Ако един човек бива изписан от лечебно заведение с мнение, че трябва да се лекува у дома, а почине малко след това, очевидно е, че тази преценка не е била адекватна. Още повече, че тук има противоречие в позицията на болницата. От една страна няма места в буферната зона, а от друга – състоянието му не е предполагало да бъде настанен там. Кое от двете?“

По повод разминаването между престоя на възрастния мъж в плевенската болница и отразените в листа за прегледа му часове на приемане и изписване, Шаркова коментира, че не е възможно за толкова кратко време да се извършат посочените в листа изследвания.

„Абсурдно е за 20 минути те да са го прегледали обстойно и да са му пуснали изследвания. За такъв кратък период от време могат най-много да го преслушат и да го разпитат, но не могат да му вземат кръв, урина и да излязат тези резултати, те да се интерпретират и чак тогава да преценят спешен ли е или не.“

В началото на епидемията от коронавирус в България ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че хора със задух, висока температура и кашлица трябва да бъдат третирани от медиците като болни от COVID-19 дори и без наличие на положителен PCR тест.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)