Тимерманс към Румъния: Не тичайте в обратната посока!

„Не тичайте в обратната посока“ – това бе едно от посланията, които отправи днес в Букурещ първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, съобщават румънските медии.

[ad id=“225664″]

„През последните 20 години направихте толкова много неща, що се отнася до независимостта на съдебната система. Постигнахте много неща през последните 11 години, след присъединяването. Все едно сте тичали маратон и сте на последните 100 метра. Продължавайте да тичате, но не в грешната посока. Не спирайте, не стойте на едно място и не тичайте в обратната посока“, посъветва представителят на ЕК.

Първият заместник-председател на Европейската комисия имаше маратон от срещи днес в Букурещ. Той разговаря с президента Клаус Йоханис, с премиера Виорика Дънчила, с председателите на двете камари на парламента Ливиу Драгня и Калин Попеску Таричану, с членовете на парламентарната комисия, която работи по промените в правосъдното законодателство, с главния прокурор и ръководителите на Националната дирекция за борба с корупцията и Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма.

[ad id=“236993″]

Тимерманс отбеляза, че премиерът Виорика Дънчила му е казала, че иска отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) преди поемането на председателството на ЕС от Румъния в началото на 2019 г. Първият заместник-председател на ЕС каза, че тази цел не е непостижима, но са необходими конкретни стъпки и действия.

„Както посочихме в последния доклад по МСП, не сме доволни, в някои зони се тъпче на едно място. Но засилваме сътрудничеството, трябва да избягваме конфликтите, да включим всички международни фактори и можем да стигнем до края на маратона. Искам да се уверя, че правя всичко необходимо, за да не правим крачки назад“, заяви на пресконференция след срещите си в Букурещ Франс Тимерманс.

[ad id=“236999″]

Той отбеляза няколко пъти, че е много добре информиран за това какво се случва в Румъния. Представителят на ЕК направи това уточнение във връзка с обвиненията на лидерите на двете камари в парламента Ливиу Драгня и Калин Попеску Таричану, че европейските лидери са „дезинформирани“ или „неинформирани“ за промените в правосъдното законодателство, които предизвикаха масови протести в страната през последната година.

[ad id=“237001″]

„Имам много добър екип в Представителството на ЕС в Румъния. (…) Винаги съм добре информиран, зная точно какво се случва тук. Можем да решим проблемите само ако всички институции участват. Групата държави срещу корупцията (ГРЕКО), Венецианската комисия са готови да ви помогнат. Трябва да работим по законите в съдебната система и Наказателния кодекс, за да се уверим, че правим каквото трябва“, каза Тимерманс.

Той каза също, че Румъния не е в ситуация, сходна на тази в Полша, спрямо която ЕК предложи задействане на чл. 7 от Договора за ЕС, предвиждащ суспендиране на правото на глас заради ситуацията с полската съдебна система.

[ad id=“238430″]

„Разделението на властите в държавата не е проблем в Румъния, напротив. Съдебната система е независима, румънците могат да се гордеят със своята съдебна система“, каза Франс Тимерманс.

Запитан как гледа на искането на министъра на правосъдието за отстраняване от длъжност на шефката на антикорупционната агенция, Тимерманс изрази убеждение, че проверката на магистратите трябва да бъде правена от магистрати.

[ad id=“263680″]

„Всички хора грешат, това се случва и в съдебната система, трябва да има проверки, но не от политиците или правителството. Това е важен принцип, свързан с разделението на властите в държавата. Смятам, че съдебна система трябва да бъде проверявана от съдебната система“, отговори представителят на ЕК.


image0 (9K)