Световни новини

Тихановска или Циханоуска? Как да се ориентираме в събитията в Беларус при две знамена и две имена

Двестахилядният митинг на опозицията в Минск на 16 август

Светлана Тихановска или Святлана Циханоуска? Беларус или Белорусия? Червено-бяло знаме или зелено-червено? Мощните протести в страната на Лукашенко объркаха света поне с тези три въпроса.

На третия въпрос ще отговорим след малко, но на първите два можем и веднага. Правилното име на страната е Беларус, а на опозиционната лидерка – Святлана Циханоуска.

Хората ги бъркат по разбираеми причини – новини от Беларус не се публикуват често, а еволюцията на тази страна след разпада на СССР не е проследявана внимателно. И изведнъж камерите от цял свят взеха ежедневно да показват стотици хиляди хора по площадите на Минск. Те носят знамена, които не съвпадат с официалното и скандират име, което звучи уж като обичайно руско име, но… Там е работата – руско, ама май не съвсем.

ВИДЕО: „Върви си, Лукашенко!“ Да протестираш с риск да загубиш работата си

I Името

Руснаците масово наричат беларуската лидерка Светлана Тихановская, а Уикипедия дори не предвижда дублетна форма на името. Рускоезичните медии също я наричат така, независимо от това дали са близки до Кремъл или не. Само че това не е оригиналът на името, а само руската му версия. Руският език има дълга традиция в преноса на чужди имена. Актрисата Хелън Мирън например на руски се казва Хелен Миррен, като последното „е“ се чува почти като „и“. Хегел е Гегел. Виктор Юго е Виктор Гюго.

Разликата е не само фонетична. В беларуския пример тя много бързо може да се сметне и за политическа. Все пак лидерката на опозицията има програма, включваща отдалечаване на Минск от Москва – тя беше обещала да оттегли подписа на Беларус от Съдружието на Беларус и Русия от 1996 г., и да върне конституцията от 1994 г.

Дори и в момента да не възниква напрежение от фонетичната главоблъсканица с името, въпросът с произнасянето на едно беларуско име като руско не изглежда съвсем невинен. А ако е име на политик – съвсем. Няма значение колко много си приличат двата езика.

На беларуски опозиционната лидерка се казва Святлана Циханоуска. Така се изписва и на английски и немски.

Страната пък е само и единствено Беларус. По друг начин я наричат само на руски, и то не навсякъде.Производните думи също са с „а“ в средата – езикът е беларуски, а хората – беларуси. Тази норма влиза в българския език през 2002 г.

Официалният език в Беларус е беларуският. При преброяването от 1999 г. над 85% са посочили беларуския като майчин.

Много е разпространено схващането, че макар и беларуският език да съществува, огромното мнозинство от беларусите всъщност говорят на руски, а не на беларуски. С това се аргументира използването на беларуските имена според изписването им на руски.

И беларуските власти смятат така. Според проучване на правителството в Минск от 2009 г. езикът се използва активно едва от 12% от хората, въпреки че 93% от 10-милионното население се самоопределят като беларуси. Близо 30 на сто могат да пишат, четат и говорят на беларуски, докато малко над 50 на сто могат само да четат и говорят.

Затова паралелно в страната се използва широко и руският език, особено в големите градове, но тенденцията е той да бъде постепенно изместен от националния. В Минск, например, имената на улиците са изписани на беларуски и на английски.

I Знамето

Символ на протестите е бяло-червено-белият флаг, размахван от хиляди участници. Той е различен от официалното беларуско знаме – широка хоризонтална червена ивица отгоре, тясна зелена отдолу и отляво вертикална ивица с шарки на национална шевица.

Знамето с хоризонтални бяла, червена и пак бяла ивица е един от историческите национални символи на Беларус. То е официално за Беларуската народна република (1918-1919) преди тя да влезе в състава на СССР, а след обявяването на независимостта на страната през 1991 г. става отново нейно държавно знаме.

През 1995 г. Александър Лукашенко, който година по-рано е станал президент на страната, инициира референдум, един от въпросите в който е и за смяна на знамето. След допитването бяло-червено-белият флаг е заменен с днешния червено-зелен. Много от юристите тогава твърдят, че смяната е противоконституционна. А има и още нещо – Лукашенко въвежда знаме, което почти не се отличава от знамето на републиката, докато тя все още е влизала в състава на СССР.

Флагът с червената и бялата ивица остава символ на борбата на Беларус за независимост и е неразделна част от протестните действия срещу режима на Лукашенко през годините до днес.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

15 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

16 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

21 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

24 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

42 минути ago

„Боташ“ е готова да преразгледа енергийното споразумение

Двамата министри се обединиха за съвместно сътрудничство...

един час ago
image0 (9K)