Тихомир Стойчев: В скандала със СРС политиците си купуват индулгенции

Най-голямата беда за службите е политизацията. С актуалния скандал с подслушванията политиците се опитват да си купят индулгенция“

Това коментира в предаването „(Опозиция)“ на вестник Сега експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев пред Доротея Дачкова.

В закона има вратички да се подслушва нерегламентирано. Най-често ги прокарваха депутати – адвокати, които по тази начин подпомагаха канторите си за момента, когато се върнат към адвокатстване. Чудно ми е, че част на нашия политически елит се прави на изненадан от онова, което се случва. Проблемът е и с кадрите, които се озовават в службите, в резултат на политически решения, особено в последните години. Политизацията влезе в дълбочините на службите, включително в регионалните звена. Това продължи и със създаването на ДАНС. Не намирам за особено уместно актуалният скандал да бъде хвърлен в публичното пространство от генерал Атанас Атанасов. Като шеф на НСС през 1999 г. г-н Атанасов предлага на главния секретар Божидар Попов вътрешна заповед I-34, с която на практика се игнорира законът, тъй като тя позволява да се използва СРС без съдебна санкция. Според свидетелствата на оперативен работник от онова време самият Атанасов е разработвал левите партии като шеф на НСС „, каза Стойчев.

Политиците могат да бъдат оперативно интересни, те разполагат с властови ресурси. А защо по време на избори? Ако има данни за опити за купуване на гласове, това може да е легитимен повод. Ако бяхме започнали да слушаме политиците от началото на прехода, може би криминалната приватизация нямаше да се състои„, заключи експертът.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)