Тичаме за здраве. Ноооо… наистина за здраве!

Искате да отслабнете и да влезете във форма. Решавате да тичате. Мислите си, че колкото повече издържате, толкова по-бързо ще постигнете целите си. Тичате с километри до пълно изтощение. Оказва се, че това съвсем не е печеливш подход. Придържането към интензивен и продължителен маратон всяка седмица може не само да не ви помогне да постигнете мечтаната добра форма, но и да попречи на резултатите ви.

Ако тренировъчната ви програма за джогинг включва прекалено много километри на седмица, това може да отнеме повече от тялото ви, отколкото да ви даде.

Колко точно е добре да тичате?

Оптималното количество километри и продължителност на бягане зависи от индивидуалните възможности и целите, които сте си поставили. Преди всичко е важно да сте наясно със здравословното си състояние. Тичането е предизвикателство, с което не всеки организъм може да се справи. Не се хвърляйте от самото начало на разстояния, присъщи за маратон. Започнете с 3 до 5 километра, като постепенно увеличавате разстоянието, докато организмът ви свикне.

Кое е най-доброто време от деня за джогинг?

По този начин ще избегнете прекомерния стрес върху тялото, който оказва обратен ефект и води до лоши резултати, изтощение, промяна в хормоналните нива, травми, болки, възпаления.

Проучвания, публикувани в списание Health показват, че всъщност не е нужно да тичате много километри всяка седмица, за да имате добри резултати. Достатъчно е да си осигурявате между 8 и 10 километра седмичен пробег, който има оптимални ползи за здравето. Разстояния от този порядък допринасят за доброто представяне, подобряване на издръжливостта и не оказват опасно влияние върху здравословното състояние и процесите в тялото.

Как да тичате безопасно в лятната жега

Изследователите открили, че хората, които правят по-кратки пробези на седмица са изложени на по-нисък риск от развитие на някои видове рак в сравнение с онези, които прекаляват с изтощителните тренировки и продължителното бягане.

Прекаляването с тичането може също да доведе до значително повишен риск от висок холестерол, високо кръвно налягане, остеоартрит, инсулт.

Колко време е здравословно да тичате?

Според клиника Майо, здравословното бягане за непрофесионални спортисти не трябва да надхвърля 30 минути на ден. Това прави по около 3 или 3 километра и половина дневно три пъти в седмицата.

 

 


image0 (9K)