„Това са същите момчета“. Колко далече може да стигне една хакерска война между Русия и САЩ

Компютърното нападение носи почерка на Службата за външно разузнаване на Русия

Вашингтон трябва да отговори на мащабните кибератаки, които засегнаха множество американски институции, казаха двама сенатори на САЩ в неделя вечерта, като дадоха интервюта в две различни медии.

Америка трябва ясно да покаже, че ако нейни противници “предприемат такива действия, то ние и други [наши съюзници] ще отвърнем на удара”, каза демократът Марк Уорнър пред Ей Би Си. Това вмешателство “изисква отговор”, а това, което се очаква, е “киберотговор”, каза републиканецът Мит Ромни пред Ен Би Си.

В края на седмицата стана ясно, че жертви на хакерски атаки са станали включително министерствата на вътрешните работи, финансите, енергетиката и търговията. Държавният секретар Майк Помпео обвини Русия за атаките. Той беше подкрепен от комисиите по разузнаване на двете камари на Конгреса.

Русия отхвърли обвиненията.

Президентът Тръмп наруши мълчанието си по тази тема в събота, когато отхвърли сериозността на кибератаките и се усъмни, че Русия стои зад тях. Той допусна, че атаките може да са дело на Китай.

I “Извънредно лоша роля“

Разочарован съм от реакцията на президента Доналд Тръмп, каза в неделя сенаторът Мит Ромни. Според него президентът не иска да признае, че Русия играе “извънредно лоша роля на световната сцена”, че върви срещу САЩ “по всички фронтове” и че администрацията не се отнася “достатъчно сериозно към това колко разрушителен противник може да бъде Русия”.

“Това, което инвазията подчертава, е, че Русия действа безнаказано”, каза още Ромни. “Те не са мислили, че нашите защити са адекватни и изглежда не са смятали, че ние бихме могли да отговорим по много агресивен начин”, добави той.

Ромни обаче подчерта, че не е сигурен, че САЩ са способни да отговорят на Русия по начин, който да е равен по мащаб на стореното от Москва.

Това, което се случи, е в сивото поле между шпионажа и нападението, каза демократът Марк Уорнър, който е водещата фигура на партията си в сенатската Комисия по разузнаването. Той предупреди, че кибератаките продължават и в момента, като експертите се опитват да преценят реалния мащаб на пораженията.

Изявленията на двамата сенатори идват на фона на точно обратните позиции на президента Тръмп. „Кибератаката е много по-голяма във Фалшивите Новинарски Медии, отколкото в действителност“, написа президентът в туитър.

„Русия, Русия, Русия е любимият рефрен за всички случаи, защото Слабият медиен поток е – основно по финансови причини – ужасен от това да обсъжда възможността, че може би е Китай (възможно е!)“, допълни още Тръмп.

I Какво е известно до момента

Кибератаката е проникнала в около 18 000 оорганизации, но основните поражения са нанесени на 50 от тях. Това твърди Кевин Мандиа, изпълнителният директор на FireEye – фирмата по кибербезопасност, която първа откри компютърното нападение. То носи почерка на Службата за външно разузнаване на Русия, каза той пред Си Би Ес.

“Мисля, че това са същите момчета, на които отговаряхме през 90-те, а после и в началото на века. Това е игра в киберпространството, която не е спирала”, добави той.

Компанията е установила, че първоначалният пробив е бил извършен срещу базираното в Тексас технологично дружество SolarWinds, което навремето е разработило общия за пострадалите организации софтуер. Това е станало още през октомври 2019 г., когато хакерите са променили “един безобиден код” в SolarWinds. След това, вече около март 2020 г., по веригата е бил пуснато и това, което е довело до пробив в сигурността на всички останали засегнати организации.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)