„Това щеше да бъде краят“. Фон дер Лайен призна грешки, но защити общия план за ваксините в ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че Европейската комисия е допуснала грешки в стратегията си за набавянето на достатъчно ваксини за всичките 447 милиона души в Европейския съюз (ЕС). Тя беше подложена на критика от евродепутати по време на изслушване в Европейския парламент в сряда.

„Все още не сме там, където искаме да бъдем. Закъсняхме с одобренията. Бяхме твърде големи оптимисти за обемите на производство и бяхме прекалено уверени, че поръчаното от нас ще бъде доставено навреме“, каза Фон дер Лайен.

Все пак германката защити цялостния подход на ЕС за справяне с пандемията чрез общ план за ваксинация във всичките 27 страни членки.

Председателката на Еврокомисията е подложена на критика заради забавянето при доставките на ваксините. Досега 500 хиляди души в ЕС са загубили живота си заради COVID-19. Проблемите с доставките са заради недостатъчен капацитет за производство на фармацевтичните компании и нередовните доставки.

Крайнодесният Петер Кофод от Дания каза, че ЕС „плува на място“, докато страни като Великобритания, САЩ и Израел напредват с техните ваксинационни кампании.

„Как може Европейската комисия да коленичи пред фармацевтичните компании?“, попита крайнолявата Манон Обри от Франция.

Фон дер Лайен защити решението Европа да не одобрява за извънредна употреба ваксините, а да следва стандартната процедура. Според нея тези три или четири седмици в повече са „инвестиция за изграждане на доверие“.

„Не може да има никакъв компромис, когато става дума за инжектиране на биологически жива субстанция в здрав човек“, каза тя.

Трите основни партии в Европейския парламент подкрепиха принципа за общи действия на ЕС и занапред. Това са Европейската народна партия, Социалистите и демократите, както и либералите от „Обнови Европа“.

„Не мога да си представя какво щеше да стане, ако няколко големи играчи се бяха втурнали към ваксините, а останалите остават с празни ръце. Това щеше да бъде краят на нашата общност“, каза тя.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)