Толерантност – да, но за кого?

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 45, 1990 г.
ТОЛЕРАНТНОСТ – ДА, НО ЗА КОГО?
На 28 май т.г. в кино „Жельо Диманов” в Стара Загора се проведе среща с кандидата за народен представител в 158-и избирателен район г-жа Елка Константинова. За съжаление с пропагандна цел бяха употребени непроверени цифри и недоказани факти.
Госпожа Константинова заяви на всеослушание, че двата полилея в незавършения партиен дом струват 3 млн. лева. Проверката, която направихме, показа, че полилеите не се два, а четири. Внос са от ГДР и са на единична стойност 57 540 лева. На невярващите документите могат да бъдат показани при поискване.
От една страна г-жа Константинова потвърди със „сигурност”, че БСП не може да се прероди и промени със същите номенклатурни кадри. А от друга, когато се предложи чист и неопетнен човек, какъвто е д-р Русев, кандидат за народен представител в същия район от БСП, се постъпва учудващо непочтено. Тя заяви, че е научила, че д-р Русев на предизборно събрание в кв. „Лозенец” бил заплашил, че малцинствата щели да бъдат изпратени в Африка, ако СДС спечели изборите. И бил цитирал д-р Желев, че „циганите щели да изцапат бюлетините”. Това не е истина и екипът от застъпници на д-р Русев протестира срещу подобно грубо и тенденциозно злепоставяне. Изявлението на г-жа Константинова същата вечер, че тя се съмнявала, че един културен и интелигентен човек, какъвто е нейният опонент, може да каже такова нещо, не намали експлозията на „бомбата”, която хвърли в залата. Манипулация от типа „казал”, „рекъл”, „чух, че чули да казват” са меко казано, некоректни и непочтени.
И още нещо любопитно. Из града се разпространява възвание от ръководството на Радикалдемократическата партия в Стара Загора, посветено на д-р Русев. „Нека не позволяваме БСП безскрупулно да отнема един от най-ценните и талантливи специалисти в града и да го въвлече в едно опасно за попрището му съвсем тясно специализирано начинание. Достатъчно много инженери, математици, лекари и архитекти бяха всмукани в идеологическата работа и забравиха призванието си.”
Първо, дейността в Народното събрание не е идеологическа! Второ, смятаме, че в него ще бъдат необходими всякакви специалисти, включително и от сферата на здравеопазването. Така че д-р Русев е необходим не само на Стара Загора, той е нужен и на България, там, във Великото Народно събрание, такъв, какъвто е – чист, неопетнен, с високия си професионализъм и компетентност.
Твърдението, че СДС не издига кандидати лекари-хирурзи, е невярно – а проф. д-р Чирков?
Ние сме за честна предизборна борба. Непроверените цифри и недоказаните факти и тенденциозното възвание към избирателите пречат най-напред и най-много на тези, които ги предлагат.
Екип от застъпници на д-р Р. РУСЕВ
инж. К. ДИМОВ, инж. Й. ГАНЧЕВ, Б. ДИМИТРОВА, СТ. МАРИНОВ

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

МВнР: Българите в Грузия да избягват големи събирания

При нужда да се обръщат към българското представителство в Тбилиси...

34 минути ago

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

един час ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

един час ago

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

2 часа ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

3 часа ago
image0 (9K)