Томислав Дончев: ГЕРБ няма нужда от „патерици“, не накуцваме

Вицепремиерът Томислав Дончев влезе в листите на ГЕРБ за парламентарните избори – от родния си град Габрово, нещо, което не беше правил от години. След като беше негов кмет в периода 2007-2010 г., министър по управление на средствата от Европейския съюз в кабинета „Борисов 1“ (2010-2013 г.), след това депутат в 42-то Народно събрание (до август 2014 г.), а после и евродепутат от групата на Европейска народна партия (ЕНП), сега роденият през 1973 г. габровец, който преди 20 години започна като изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор, отново ще се бори за доверието на съгражданите си. Защо взе това решение и какво обещава – отговорите му сега пред Dir.bg.

– Г-н Дончев, изненадващо тази година не бяхте натоварен с координацията на изборите, както в предишни години, замени Ви вицепремиерът Марияна Николова. Обяснението беше, че ще водите листата на ГЕРБ в Габрово, но въпреки това се появиха коментари за напрежение между вас и премиера Бойко Борисов. Те бяха опровергани от партията. Ако наистина причината е само в това, че ще се кандидатирате за депутат, кажете защо го правите, какво Ви мотивира?

– Казано с няколко думи – да довърша започнатото. Една мащабна политика не се започва и не се завършва в рамките на един мандат. Аз претендирам, че знам добре коя е формулата на растежа: първо, продължаване усилията за модернизация на страната – още инвестиции във всички видове инфраструктура; второ, продължаване на реформите във всички сфери – ние като говорим за реформи се сещаме само за реформите в съдебната система, а освен в правосъдието, трябва да се довършат реформите в образованието, социалната сфера, ВиК сектора, енергетиката, публичните администрации; трето – целенасочено инвестиране в образование, наука, иновации.

Време е за икономическа трансформация, ако България иска да бъде богата, тя трябва да произвежда скъпи и уникални продукти и услуги. Много беше направено в тази сфера в рамките на мандата и то трябва да бъде довършено, следвайки още по-амбициозни цели – повишаване на разходите за образование до 5 на сто от БВП, в т.ч. увеличаване на разходите за висше образование до 1 на сто от БВП.

Двойно увеличение на разходите за НИРД в страната към 2025 година, което означава те да нараснат до 1,6% от БВП или 1,6 млрд. евро (3,1 млрд. лева) към 2025 г. В пъти трябва да бъде увеличена държавната подкрепа за бизнеса за развитието на иновации и дигитализация.

Намеренията ми са изцяло в сферата на политическата прагматика. Не мисля, че гражданите се интересуват от крясъци, стонове и други форми на предизборни вълнения.

Колкото до напрежение между мен и премиера, това е измишльотина. Кой го е измислил и с каква цел, не знам.

– Каква е стратегията Ви да победите вашите опоненти в Габрово? Вие сте бивш кмет на града, което може да Ви е както от полза, така и във вреда. Габровци бяха доста активни по време на протестите срещу ГЕРБ и правителството, формацията „Ние, гражданите“ набра сила, а нейни общински съветници сега са в листата на „Изправи се! Мутри вън!“. От БСП пък изправят срещу вас известния автомобилен състезател Крум Дончев…

– Който се сеща за хората от даден град или област непосредствено преди избори, безнадеждно е закъснял. Аз съм работил и за Габрово, и за страната на всякакви позиции и никога не съм късал връзката с родния си край. Кой съм, какъв съм, какво мога, знаят всички, защото ме познават. Най- силното ми основание да търся и този път подкрепа е всичко сторено в годините назад, защото хората знаят, че ще продължа да работя за развитието на областта и след изборите.

Колкото до опонентите им, пожелавам им успех, нека правят честна кампания, нека споделят своите идеи, нека представят възможностите си на хората от областта. Аз в състезания на хора и идеи ще участвам с удоволствие. Не мисля да се състезавам с някого с автомобил, но съм готов да се състезавам в дисциплините: икономическо развитие, инвестиционен процес, регионално развитие, развитие на иновациите, образование. Това съм учил, преподавал и това правя през последните поне 20 години.

Иначе, всеки има право да протестира – това е неотменимо гражданско право. И аз съм протестирал неведнъж и ако има повод или причина ще го сторя пак. Но искам да напомня на тези, които не са учили политически науки. Да кажеш: „Аз нямам цели, нямам приоритети, аз нямам програма, моята единствена цел е да махна някого от политическата сцена“ първо си е чист болшевизъм, второ издава тоталната безидейност.

Дончев в джипа на Бойко Борисов при инспекция на Габрово Скрийншот: Facebook/Бойко Борисов

– Вече изключихте възможността да замените Борисов на поста министър-председател на България, ако ГЕРБ спечели изборите и успее да състави кабинет със свои партньори. Казахте, че е редно такъв да бъде лидерът на партията. И въпреки това, ако самият той не желае вече да бъде премиер и настоява да оглавите новото правителство, в името на партийната кауза, категорично ли ще откажете и защо?

– Разговори, планове, консултации за ново правителство ще се правят след изборите. Всичко останало е „сметка без кръчмаря“. И да, потвърждавам, че е честно министър-председател да е лидерът на партията, която е спечелила изборите. В програмни, експертни, спасителни правителства не вярвам. Първо, не е ясно кой носи отговорност за работата им, и второ, за да си добър държавник, трябва да си експерт, но това съвсем не е достатъчно. Освен експерт, трябва да си и управленец, държавник, а и преди това, трябва да убедиш хората, че ти си заслужил правото да вземаш решения от тяхно име.

– Неотдавна коментирахте точно това – че в момента да се говори с кого би се коалирала ГЕРБ е като да се правят „сметки без кръчмар“ и дори допуснахте, че ако не успеете да се разберете с никоя друга формация, няма да има коалиция. И все пак е важно преди вота да кажете какви са принципните ви намерения – изключихте напълно като партньор ДПС, за които се твърди, че са ви „патерица“, „Демократична България“, обединението на Мая Манолова и Отровното трио, както и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов пък изключиха коалиция с ГЕРБ. Като извадим от сметките и големия ви опонент БСП, реално остават само ВМРО, за които изглежда естествено да продължите да си партнирате, но според социолозите дори не е сигурно, че ще влязат в НС, след като решиха да се явят без НФСБ. В такъв случай какво се очертава пред ГЕРБ?

– От „патерици“ нужда нямаме, защото не накуцваме. Но вижте, парламентарната аритметика е коварна дисциплина. Невинаги това, което може да се „сглоби“ от гледна точна на достатъчен брой гласове в пленарна зала, е правилното решение. Тук по-важно е да бъдеш честен. Ако успееш да събереш подкрепа за твоите цели, принципи и намерения „по естествен начин“, т.е. от политически субекти, с които имаш идейна приемливост, или сходство в намеренията – правиш правителство и поемаш отговорностите за управлението. Ако не успееш – служиш честно в опозиция. Това е. Пак ще кажа, че всякакви неестествени формати в името на това „да има управление“, „спасение“ и т.н. подменят това, което хората са ни делегирали като отговорности.

Преди дни Томислав Дончев участва в представянето на политическата програма на ГЕРБ „България следващо поколение“  Снимка: ГЕРБ

– Какво е вашето лично послание към избирателите?

Аз думата избиратели не я обичам. Не бива да понижаваме гражданите само до избиратели. А към гражданите, всяко послание е лично, защото аз нося към тях отговорност, не само като някакво длъжностно лице, а и като Томислав, когото могат да срещнат на улицата, да го питат нещо, да го похвалят или нахокат.

Конфуций е казал, че който се е повдигнал на пръсти, не може дълго време да стои прав. Собственият ми опит показва, че когато си в политиката си като под микроскоп – виждат се всичките ти качества, възможности и недостатъци. С две думи, хората ме познават такъв, какъвто съм. Боря се за тяхната подкрепа, за да продължа. Ако заслужавам, ще я получа, а ако не съм заслужил, няма – Vox populi- vox dei.

И последно – днес ви плашат, че някой ще ви открадне нещо – парите от данъци, еврофондовете, изборите и т.н. Нормални приказки преди избори. Не позволявайте обаче във всичките предизборни крамоли и истерии някой да ви открадне надеждата. Защото каква полза от инвестиции и икономически растеж, ако нямаме надежда…

 


image0 (9K)