ИЗБРАНИ

Томислав Дончев: Държавата се провали с интеграцията на ромите

Вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор е интеграцията на циганите, призна за провал на държавата при справянето с този проблем.

„Темата за интеграцията на ромите виси във въздуха. Интеграцията не дава специални права на малцинствата“, подчерта той, като предупреди, че това обрича процеса на провал. Моделът, според Дончев, е следване на едни и същи правила и отговорности.

„Ако допуснем различен набор от правила, няма да има никаква интеграция“, категоричен е вицепремиерът. Неговата половинка Светлана Дончева неведнъж се изказва срещу поведението на ромите, а последния път също констатира провал в интеграцията им. Очевидно съпругът й споделя нейните тези, пролича от изказването му в рамките на парламентарния контрол.

Положени са усилия, похарчени са пари, но резултатите не са такива, каквито очаква обществото, призна днес в отговор на БСП съпругът й. Проблемът обаче бил в „кройката на политическия процес“. Според Дончев гражданите смятат, че този проблем е само на елитите, „поради скверното подозрение, че ги ползват като електорален резервоар“.

Дончев изтъкна, че образованието, здравеопазването и пазарът на труда са трите опорни точки за решаването на проблема с циганската интеграция, но над всичко се извисява проблемът с незаконните цигански махали, които изникват в страната.

„За мен най-голямата болка и най-голямата рана е жилищната политика. В годините назад редица неразумни управници са допуснали появата на гетата“, посочи Дончев и уточни, че има предвид не села или квартали, населени от един етнос, а незаконно построените постройки и тяхното събаряне. Според него в голяма част от случаите причината за лошия социален статус и завишените нива на криминална активност е именно гетото.

„Ако се родиш в гетото, има голям шанс да не можеш да го напуснеш, да останеш там. Истината е, че в годините назад държавата не намери адекватен механизъм да се справи с този проблем, макар че в Закона за устройство на територията е записано, че всяка незаконна постройка се унищожава. Не е просто решение, защото никой не иска да предизвика хуманитарна катастрофа, оставяйки десетки хиляди души без дом. Наред с това решаването на проблема не може да се отлага безкрайно във времето“, смята Томислав Дончев.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка

Пострадала е и възрастна жена...

22 минути ago

Кои са петте малки тайни на щастливата връзка?

Никога не изневерявайте на себе си...

46 минути ago

Средната заплата в София е 1183 евро, в Берн – 5700 евро

В Букурещ получават по около в 1034 евро, в Атина пък по 990 евро...

56 минути ago

Ляво-патриотичен блок начело с БСП в битката за гласа на избирателите

Нинова: Държавата ни се намира в изключително тежко състояние...

2 часа ago
image0 (9K)