„Тоталитарен акт.“ АЕЖ защити преподавател, уволнен след критика към Бойко Борисов

Мартин Осиковски. Снимка: УНСС

Асоциацията на европейските журналисти в България защити преподавател, уволнен от ръководството на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) заради критично мнение за посещение на премиера Бойко Борисов в учебното заведение.

АЕЖ нарече уволнението на доц. д-р Мартин Осиковски „недопустим, тоталитарен акт“, който напомня за „мракобесни времена в българската история“

Преподавателят в катедра „Медии и обществени комуникации“ беше уволнен дисциплинарно във вторник с мотива, че е уронил престижа на университета.

Като причина беше посочена негова публикация във Фейсбук, в която той критикува използването на университета като сцена да политическа агитация. В нея Мартин Осиковски изрази мнението, че е „обидно“ за студентите и преподавателите да стават декор за предизборна обиколка на премиера и тогава кандидат за депутат от ГЕРБ Бойко Борисов два дни преди изборите за парламент на 4 април.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изрази „пълната си подкрепа“ за Осиковски и призова той да бъде върнат като преподавател в УНСС, а ръководството на висшето учебно заведение да понесе отговорност заради „това позорно решение, напомнящо за мракобесни времена в българската история“.

„Преподавателят с право насочва вниманието към факта, че кандидат за депутат и лидер на партия се възползва от служебното си положение, за да извършва агитация“, посочи в позицията си журналистическата организация.

„Доц. Осиковски е действал изцяло в подкрепа на доброто име на университета. Нещо повече, с активната си гражданска и професионална позиция, той е пример за своите студенти. […] Истинският акт на уронване на престижа и доброто име на университета е дисциплинарното уволнение на преподавателя, предизвикало канонада от критики и негативни реакции в медиите и обществеността“, написа АЕЖ.​

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)