Трагедия без край – под К2 изчезнаха още трима алпинисти

След трагичната кончина на българския алпинист Атанас Скатов драмата под непристъпния К2 (8611 м) продължава. От няколко часа в ход е операция по издирване и евентуално спасяване на трима алпинисти, които вчера предпочетоха да останат в Лагер 3 и да направят нов опит за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата.

Повече от 30 часа, още отпреди инцидента със Скатов, бе загубена връзката с исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Мухамад Али Садпара, който направи през 2016 г. първото зимно изкачване на Нанга Парбат (8126 м). Техните GPS тракери са замръзнали, а и радиостанциите им са замлъкнали. Последните сведения за тримата даде синът на Мухамад Али – Саид Садпара (20 г.). Той е бил с тях вчера при подстъпа към К2 – теснината „Гърло на бутилка“ (около 7900 м), и се е върнал в Лагер 3 (7350 м), защото му се е повредил апаратът за кислород. Саид свидетелства, че тримата са бил в добро физическо състояние, но сведението му е вече с давност от 20 часа.

Рано тази сутрин Саид е започнал да слиза към Базовия лагер. Двама от шерпите в експедицията – Темба Боте и Фурбу Кусанг, са се изкачили до Лагер 1, за да го посрещнат и да му помогнат, в случай че е изтощен или наранен. А след това ще тръгнат нагоре да търсят другите трима.

Организирана е и спасителна мисия. На място са пристигнали два хеликоптера на пакистанската армия, както и двама пакистански алпинисти, които също ще опитат да намерят тримата изчезнали. Пилотите на хеликоптерите са били инструктирани да летят максимално високо, въпреки много ниската температура (около -50 градуса) и силния вятър (скорост от 35-40 км/ч). Но те могат достигнат максимум до 6000 м в района, така че само ще спуснат пакистанските спасители в района на Лагер 1, за да им спестят изкачването дотам.

Очаква се след това пилотите да обиколят района и на малко по-голяма височина, за да огледат за Снори, Садпара и Мор, които са много опитни алпинисти.

Садпара, освен че е автор на първото зимно изкачване на Нанга Парбат, има в актива си 8 осемхилядника. Исландецът Снори е стъпвал на четири от 14-те осемхилядника, а Мор има пет изкачвания, включително и на Еверест без кислород, което бе първото такова изкачване в чилийския алпинизъм.

Само в рамките на зимната експедиция към К2 вече има два смъртни случая. Освен Скатов, загина и опитният испански алпинист Сержи Миньоле, който падна при слизане от Лагер 1. Освен това имаше няколко инцидента с ранени алпинисти, които бяха свалени с помощта на шерпи и откарани в болница в пакистанския град Скарду. А при започналата на 2 февруари офанзива за изкачване на К2 неколцина пострадаха от каменопад и се върнаха в базовия лагер.

 


image0 (9K)