„Тренд“: При нови избори – същите шест партии в парламента

"Тренд": При нови избори – същите шест партии в парламента

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако бъдат проведени парламентарни избори, същите шест партии ще бъдат в състава на ново Народно събрание. Това става ясно от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации.

Запазва се крехка дистанция между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ от 0,8%, но този месец тя е в полза на партията на Борисов. В битка за третото място остават БСП и „Демократична България“ съответно с 14,5% и 14,1%. Твърда четвърта позиция остава за ДПС с малко над 10% подкрепа и 4,4% за формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Под бариерата остават „Възраждане“ с 2,9%, ВМРО с 1,9% и „Българско лято“ с 1,1%, показва проучването на „Тренд“. 

Още по темата

От резултатите се вижда още, че в месеците на своята работа служебното правителство постепенно покачва подкрепата за своята работа, като през юли 40% декларират, че имат положителна оценка към неговата работа, а 42% отрицателна.

В последните няколко месеца не се отчита съществена тенденция в положителната оценка за работата на президента, но намаляват отрицателните оценки, като през юли 50% имат позитивна оценка, докато 32% негативна.

Над половината от пълнолетните български граждани (51%) декларират, че изборите са били честни и само 15% са на обратното мнение. Очевидно машинното гласуване повишава доверието към изборния процес, а и преобладаващото мнение е, че гласуването чрез машина трябва да остане (57%). Само 12% са на мнение, че трябва да се върне гласуването на хартиена бюлетина.

Само 8% са имали затруднения да гласуват с машина, като сред тях преобладават най-възрастните. Сред възрастовата група 70+ малко над една четвърт посочват за затруднения.

Теренът на проучването беше проведен между 23 и 30 юли на територията на България и е моментна снимка на нагласите към този период. Предложението на „Има такъв народ“ за министър-председател в лицето на Пламен Николов и последващите политически събития могат да са дали определено отражение на нагласите, но проучването няма как да го отчете, коментират от „Тренд“.

 

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)